Skip to content
Fotocredit: PR

Redders op zee – 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Binnenkort te zien in het Katwijks Museum

Katwijks Museum
9 april 20242 minute read

De tentoonstelling toont door middel van indrukwekkende schilderijen, tekeningen en foto’s schepen in heftige stormen, schipbreuken, strandingen en redding van schipbreukelingen aan de Hollandse Noordzeekust tussen 1824 en 2024. Met kunstenaars als Andreas Schelfhout, J.H. Koekkoek, G.L. Kiers, W.A. van Deventer, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, B.J. van Hove, Johan Hendrik Wijtkamp, Hans von Bartels, Tjeerd Bottema, Frieda Hunziker en Dick Hogewoning.

Daarnaast geven foto’s en persoonlijke verhalen van Katwijkse redders en hun reddingen extra betekenis aan het moedige werk van alle vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij die dag en nacht voor onze veiligheid op zee klaar staan.

14 april tot en met 25 augustus 2024

De tentoonstelling is onderdeel van een reeks tentoonstellingen, in 13 musea in heel Nederland, die ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de KNRM in 2024 plaatsvinden.

Over het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum combineert een bijzondere collectie 19e en 20e eeuwse werken van buitenlandse en Nederlandse schilders – die aangetrokken werden door de Kunstenaarskolonie Katwijk – met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Het charmante van het geheel door vrijwilligers gedragen museum zijn de aantrekkelijke inrichting, vaste collectieen de interessante wisselende tentoonstellingen. Het museum besteedt, naast de historische ontwikkeling van de uit de tijd van de Romeinen stammende gemeente (Peutingerkaart), veel aandacht aan de schilderkunst die rond 1900 langs de kustlijn werd bedreven. Dit geldt ook voor de geschiedenis van de visserij en de aan deze bedrijfstak verbonden activiteiten.

Bijzonder bezienswaardig zijn de onderwerpen, die te maken hebben met de geschiedenis van het oude Zeedorp: schitterende scheepsmodellen, nettenboetsters, een zeilmakerij, de koopvaardij en de walvisvaart. Ook specifieke gebruiksvoorwerpen uit het rijke verleden, zoals de klederdracht, sieraden en textiel, hebben hun plek in het museum gekregen. Daarnaast wordt de collectie uitgebreid met attributen en afbeeldingen van het Rijndorp, waar veel tuinderijen waren.

Tags

200 jaar KNRMExpositieKatwijkKatwijks MuseumKNRMRedders op zeeRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top