Skip to content
Een lege redactie bij Sleutelstad. Fotocredit: Sleutelstad.nl

Fusie Sleutelstad en Unity mislukt: Redactie staakt na schorsing hoofdredacteur

16 april 20242 minute read

In Leiden is de samenwerking tussen de lokale omroepen Sleutelstad en Unity op een fiasco uitgelopen. De fusie, die slechts drie maanden geleden formeel een feit werd om een publieke streekomroep te vormen, is geklapt na oplopende spanningen en een vertrouwensbreuk tussen de betrokken producenten. Dat melden diverse media. Vorig jaar april werd die fusie nog feestelijk aangekondigd.

Het conflict escaleerde toen Sleutelstad’s hoofdredacteur en producent, Chris de Waard, zonder overleg een kritische notitie aan de pers lekte. Hierin uitte hij zijn bezorgdheid over de samenwerking met Unity en de commerciële invloeden die de journalistieke integriteit bedreigden. Dit leidde tot zijn onmiddellijke schorsing door het omroepbestuur, wat vervolgens een staking onder de redacties van Sleutelstad Nieuws, Sport en Cultuur teweegbracht.

De medewerkers van Sleutelstad vrezen voor de onafhankelijkheid van hun nieuwsvoorziening en zijn diep teleurgesteld in de gang van zaken. De staking, gestart uit protest tegen de schorsing van De Waard, legt een dieperliggende frustratie bloot over hoe de fusie werd beheerd en de invloed van Unity’s commerciële belangen, vertegenwoordigd door Rudo Slappendel van Rudeboy Media, zo blijkt uit de berichtgeving.

Aan de andere kant blijft Slappendel optimistisch over de toekomst van de fusie, ondanks de erkende ‘open eindjes’, zo meldt het Leidsch Dagblad. Hij beweert dat er hard gewerkt is aan de professionalisering van de omroep en dat er flexibiliteit en inzet vereist is van beide kanten om de fusie succesvol te laten verlopen.

Deze ontwikkelingen hebben niet alleen de samenwerking tussen Sleutelstad en Unity doen stranden, maar ook geleid tot onzekerheid over de toekomstige samenstelling van het omroepbestuur. Bestuursvoorzitter Didos van Dam heeft tegenover het Leidsch Dagblad aangegeven dat het bestuur de situatie nog aan het beoordelen is en pas later zal reageren.

Ondertussen zijn de uitzendingen van Sleutelstad voortgezet met een nieuw aanspreekpunt, terwijl het personeel dringend is verzocht niet via de eigen kanalen over de situatie te berichten. Aan die oproep is niet door iedereen gehoor gegeven.

Unity met nieuws van Sleutelstad fungeert als lokale omroep voor de Leidse regio én Wassenaar.

Bron: Leidsch Dagblad/Sleutelstad/Leidse Glibber

Tags

Fusie misluktLeidenLokale OmroepSleutelstadUnityWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top