Skip to content

HartvoorWassenaar: het desastreuse financiële beleid van de coalitie

16 april 20243 minute read

De fractie van HartvoorWassenaar heeft opgeroepen tot een extra raadsvergadering op 16 april. Daar heb je 5 raadsleden voor nodig. De fractie van HartvoorWassenaar is de grootste fractie en heeft dus die mogelijkheid. Wij willen onze gemeentelijke financiën aan de orde stellen. Het gaat daarmee goed mis.

De schuld in. En hard.

Als enige vragen wij iedere maand de bankstand op. Wat je op de bank hebt staan is nog altijd de beste weergave van hoe goed het met je gaat. Je kunt, zoals deze coalitie (VVD,CDA,D66,PvdA,DLW) doet, nog zulke mooie verhalen houden, maar een blik op de bankstand laat de waarheid zien.

En met de Wassenaarse bankstand gaat het bergafwaarts.

Per 1 januari 2022 was het nog € 30 mln. Afgelopen 1 januari 2023 was het € 18 mln. En per 1 april 2024 was het geslonken tot € 5 mln.

Wanneer we de noodzakelijke investeringsplannen bekijken komen we tot de schrikbarende conclusie dat we eind 2026 een schuld zullen hebben van € 37 mln.

En het jaar erna een schuld van € 42 mln.

Er moeten vele achterstallige investeringen worden gedaan, zoals in scholen, het raadhuis, wegen, riolering, eigen gebouwen zoals de Warenar en het gemeentekantoor. Uiteraard moet er ook nog € 5-7 mln naar de Langstraat. Maar in totaal praat je over tientallen miljoenen die uitgegeven moeten worden.

Met de huidige rentestanden gaan we flink rente betalen.

Maar het is niet uit te leggen dat we in 6 jaar van plus € 30 mln naar min € 40 mln gaan. En voor een deel heeft dat te maken dat projecten veel duurder worden dan voorgenomen. De sporthal werd € 10 mln in plaats van € 6 mln.

Tekorten. En forse.

Afgelopen oktober presenteerde de coalitie met trots de begroting 2024-2027.

Klein plusje in 2024. Ieder debat werd uit de weg gegaan.

Inmiddels is dat kleine plusje veranderd in een dikke min van € 1 mln.

Maar wat nog erger is, in 2026 en 2027 zijn jaarlijkse tekorten begroot van meer dan € 4 mln negatief. En daar komen jaarlijks nog rente en afschrijvingen bij van € 1,5 mln. En de coalitie hoopt dat de overheid bijspringt. Maar dat gaat niet gebeuren.

HartvoorWassenaar. Solide.

Na de verkiezingen was HartvoorWassenaar met de VVD overeengekomen dat de OZB met 20% omhoog moest. Niet omdat we het leuk vinden, maar omdat het nodig is. Solide. Enkele maanden later stapte de VVD uit het coalitieakkoord en de coalitie. De VVD vond het ook nog nodig om met modder na te gooien.

HartvoorWassenaar heeft er toen nadrukkelijk voor gekozen om niet in een nieuwe coalitie te stappen. De nieuwe coalitie werd VVD,CDA,D66,DLW,PvdA met een nipte meerderheid van 1 zetel. Wij van HartvoorWassenaar zullen alleen verantwoordelijkheid nemen wanneer we goed en zeer solide beleid kunnen voeren. Meedoen met slecht beleid is geen optie.

We zijn nu aan het bedenken hoe we solide oplossingen kunnen realiseren. Want onze goede financiële positie was de belangrijkste steunpilaar van onze zelfstandigheid. En wij geloven in onze zelfstandigheid en de Waarde van Wassenaar.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top