Skip to content

HartvoorWassenaar: Tussen Wassenaar en Katwijk

19 april 20243 minute read

De fractie van HartvoorWassenaar had opgeroepen tot een extra raadsvergadering op 16 april 2024. We maken ons zorgen over de ontwikkelingen bij Valkenhorst (Katwijk).

Tot onze verbazing werden ineens oude stukken geheim verklaard en weigerde de coalitie (VVD,CDA,D66,PvdA,DLW) het debat aan te gaan.

Het is natuurlijk een enorm zwaktebod wanneer over een voor Wassenaar zo belangrijk onderwerp de coalitie het debat niet aandurft. Het is niet goed voor Wassenaar, en de coalitie heeft wederom een heel negatief effect op de bestuurscultuur.

Korte historie

Toen Valkenburg in 2006 sloot, werden direct de uitgangspunten vastgesteld: maximaal 5000 woningen en een groene buffer van 1500 meter tussen Wassenaar en Katwijk.

In 2019 werd buiten de raad om een overeenkomst tot stand gebracht. Die was voor Wassenaar slechter dan de uitgangspunten.

Katwijk

Katwijk is dan aan de beurt om een bestemmingsplan te maken (wat ga je er bouwen),

Dat bestemmingsplan was heel anders dan de oorspronkelijke uitgangspunten.

Het resultaat:

  • 900 meter buffer en niet de afgesproken 1500 meter.
  • 7600 woningen in plaats van maximaal 5000 woningen.
  • Een vliegveld dicht tegen Wassenaar aan in plaats van grotendeels in Katwijk bij Drone valley.
  • Veel hogere bebouwing (40-50 meter) pal tegenover Wassenaar.

Er komen 22.000 mensen te wonen op een afstand korter dan de prinsenweg lang is. 50.000 autobewegingen per dag er bij. Plus een vliegveldje voor drones dicht bij Wassenaar.

Let wel: HartvoorWassenaar staat achter 5000 woningen. Mensen moeten kunnen wonen.

Maar wat blijkt achteraf: Katwijk wilde meer huizen en de eigenaar van de grond wilde meer geld. Wassenaar betaalt daarvoor de prijs.

Bezwaar

Met HartvoorWassenaar toen nog in de coalitie is bij de Raad van State beroep aangetekend. We willen af van het slechte bestemmingsplan.

De coalitie wil, onder druk van de provincie, het op een akkoordje gooien met Katwijk. En zal de paar kleine verbeteringen als overwinning brengen. Maar veel zal niet veranderen.

Het was dat HartvoorWassenaar hamerde op het zetten van de laatste stappen in het juridische proces. En niet de handdoek in de ring te gooien. Er moet een plan komen wat veel meer rekening houdt met Wassenaar en de Wassenaarders. Eind mei komt de zaak voor. Uitspraak waarschijnlijk in oktober.

Maar dat debat durfde de coalitie niet aan. Niet erg sterk.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar staat voor wat belangrijk is voor Wassenaar en de Wassenaarders. Onze leef-kwaliteit staat al jaren onder druk door toenemend (sluip-)verkeer, slecht onderhoud van groen en de openbare ruimte, politiek in de achterkamers, slecht bestuur en toenemende bebouwing.

Wij durven altijd het debat aan in de politieke arena.

En wat de anderen ook graag zeggen, we zijn altijd redelijk en vooral solide. Als grootste fractie in de raad doen we niet mee met slecht beleid. 

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

HartvoorWassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top