Skip to content
Fotocredit: Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

NAVO-tijd herleeft op vliegveld Valkenburg

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg
20 april 20242 minute read

Op zaterdag 20 (en zondag 21) april worden er honderden forten, bunkers, vestingen en linies opengesteld voor bezoekers. Dat is in het kader van het Weekend van het verdedigingserfgoed. Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg doet op de zaterdag mee. Voor deze gelegenheid zal het bezoekerscentrum niet alleen ’s middags, maar de hele dag open zijn

75 jaar NAVO

De NAVO bestaat 75 jaar en dat wordt komend weekend herdacht. Er zullen die dagen veel objecten en musea uit de Koude Oorlog open zijn voor publiek. Het evenement is onderdeel van een groot, landelijk Weekend van het Verdedigingserfgoed.

Rij mee in een oude legertruck!

We gaan met een legertruck uit de jaren 50, een DAF YA-328, zeven rondritten maken over het voormalige vliegveld, onder andere langs de verkeerstoren. In de truck is plek voor 14 passagiers. Los daarvan maken we korte excursies met een tweede DAF naar de munitiebunkers aan de zuidzijde van het vliegveld. Onderweg op het vliegveld en bij de munitiebunkers zullen we uitleg geven. Beide DAF’s rijden eens per uur. Een unieke belevenis die we zullen aanbieden voor het bescheiden bedrag van €5 per rit per persoon.

Radiozendamateurs

Op maar liefst 24 deelnemende locaties zullen radiostations in de lucht zijn bij objecten die een rol hebben gespeeld in de NAVO-periode. Bij het bezoekerscentrum zullen er twee radiozendamateurs, Hans van Hese en Markus van der Vlugt, demonstraties geven. Zij werken zaterdag onder callsign “PA75PBV” en onderhouden contact met zendamateurs in andere bunkers en forten.

Het bezoekerscentrum is gevestigd in de oude telefooncentrale van het vliegveld: gebouw 250. Het gebouw staat net voorbij de slagboom bij de hoofdingang van het vliegveldterrein. Is de slagboom dicht? Meld je dan via de intercom en geef aan dat je naar ‘het bezoekerscentrum’ gaat. Voorbij de slagboom neem je de tweede afslag links. Je ziet het bezoekerscentrum dan aan de linkerkant achter de heg staan. We zijn zaterdag open van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis.

Bron: Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

Tags

BezoekerscentrumRegioStichting Historie Vliegveld Valkenburgvliegkamp valkenburgWeekend van het verdedigingserfgoed
Gerelateerde artikelen
Back To Top