Skip to content
Fotocredit: SKL/Han van Gemert

Boekpresentatie bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
22 april 20242 minute read

Vrijdagmiddag 19 april  jl. presenteerde Pieter van der Ham van Stoomtrein Katwijk Leiden zijn nieuwe boek over de Amsterdamse fabrikant Simplex. Dit boek is een uitvloeisel van een restauratieproject van beide railauto’s uit ca. 1920 bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Bij de voorbereiding van de restauratie ontdekte Pieter de veelzijdigheid van deze fabriek.

Het begon in de Katwijkse duinen

Pieter van der Ham is wellicht de bekendste vrijwilliger van het museum.  Hij was, pas 13 jaar oud, samen een schoolvriend,  één van de eerste medewerkers bij de Nederlandse Smalspoorweg Stichting die destijds met een stoomtrein door de Katwijkse duinen reed. Hij is 40 jaar voorzitter geweest bij wat nu Stoomtrein Katwijk Leiden heet. Momenteel is hij projectadviseur van het bestuur voor de aanleg van het buitenmuseum deel II. Overigens is ook zijn vriend van toen nog steeds actief als stoommachinist en penningmeester. Dat is inmiddels al 54 jaar!

Leidsche Duinwater Maatschappij

In de Katwijkse duinen stond op het terrein van de Leidsche Duinwater Maatschappij (LDM) een railautogarage. Daar bood ze van 1923 tot 1972 onderdak aan de railauto’s en motorlocomotieven van de LDM. De railautogarage en de railauto’s zijn bewaard gebleven. Deze garage is weer opgebouwd en nu opgenomen in het buitenmuseum van Stoomtrein Katwijk Leiden. Pieter van der Ham heeft samen met andere vrijwilligers de twee railauto’s van het Amsterdamse merk Simplex gerestaureerd.

Simplex 78 jaar toonaangevende fabrikant

Gedurende haar bestaan werden door deze fabrikant naast de genoemde railvoertuigen ook rijwielen, automobielen, motorfietsen en bromfietsen gemaakt. Simplex verkocht haar railauto’s vooral naar Nederlands-Indië, waar ze dienst deden op de uitgebreide smalspoornetten van de plantages. Ze werden gebruikt door opzichters, maar ook om kinderen naar school te brengen en voor het transport van gewonden. Bij de bosspoorweg van Cepu op Midden-Java en op de Suikerfabrieken Djatiroto en Semboro op Oost-Java bevinden zich nog identieke exemplaren. In de railautogarage van het smalspoormuseum is een tentoonstelling ingericht over Simplex met een aantal fietsen en een brommer.  Ook beide railauto’s staan er opgesteld. Het boek over Simplex is in het museum te koop voor € 34,95. 

Tags

BoekBoekpresentatieRegioSimplexStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top