Skip to content
Fotocredit: Koos Pennings

Een veilig ‘nest’ voor de scholekster

Coöperatie De Groene Klaver
22 april 20242 minute read

De scholekster leefde met veel plezier en zonder zorgen aan de kust en in het duingebied, totdat grondjagers, zoals de vos deze vogel verjaagde. Het veenweiden gebied werd een nieuwe woonplek waar ze een graag geziene gast zijn, herkenbaar aan het zwart-witte verenpak met feloranje snavel. Helaas zijn er ook in het veenweiden gebied steeds meer grondjagers zoals de vos, maar ook de poes. Deelnemer Koos Pennings van agrarisch collectief De Groene Klaver zet zich in voor een veilig ‘nest’ voor de scholekster.

Een veilig ‘nest’

Fotocredit: Koos Pennings

In het broedseizoen maken scholeksters één nest en broeden ze een kleine maand voordat de kuikens geboren worden. Niet alle kuikens worden groot, omdat grondjagers het op de kuikens voorzien hebben. De scholekster is inventief gebleken en broedt de laatste jaren ook veel op daken met grind. De hoogte van deze daken brengt uiteraard een ander gevaar mee voor de kuikens. Om de scholekster toch de hoogte te bieden, maar het gevaar te beperken, zijn speciale bakken op palen ontwikkeld met daarin grind.

Met andere woorden een veilig ‘nest’ voor de scholekster. Koos Pennings heeft afgelopen periode, met behulp van materiaal via De Groene Motor, twee van deze veilige ‘nesten’ op zijn percelen geplaatst en met succes; de eerste eieren zijn gelegd.

Tags

De Groene KlaverRegioScholeksterVeilig nest
Gerelateerde artikelen
Back To Top