Het wordt de zomer van de kleine meesterwerken! Want zo kunnen Romeinse zegelringen met hun gegraveerde voorstellingen (gemmen) wel worden genoemd. Vanaf 28 april t/m 15 september 2024 is de serie-expositie Goden, gemmen en geluk te zien op twaalf locaties langs de limes, de voormalige Romeinse grens in Zuid-Holland., ook in het Katwijks Museum.
Lokale streekmusea vanaf Bodegraven tot Katwijk en Voorburg als ook museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum voor Oudheden in leiden tonen een of meerdere gemmen. Op film is te zien hoe moeilijk het is de kleine edelstenen te graveren op de oude Romeinse manier. De beste makers waren in Romeinse tijden dan ook echte beroemdheden, ver over de landsgrenzen heen!
Onderzoek en inventarisatie
Archeoloog Tom Hazenberg, initiatiefnemer van de serie-expositie: “ Ik vermoed dat er best veel mensen zijn die ook een zegelring of gem gevonden hebben. Die liggen vaak thuis in een kast en zijn niet algemeen bekend. Maar hoe leuk zou het niet zijn om deze gemmen te kunnen bekijken en onderzoeken. En om zo meer te weten te komen over Romeinen langs de Romeinse grens. Ik hoop dat deze mensen me gaan mailen voor de nieuwe database Gemmen van de limes ‘ (via patricia@hazenbergarcheologie.nl ). Dan kunnen we proberen het Romeinse verhaal verder aan te vullen. Welke mythe is eraan te verbinden? Waar is hij precies gevonden: in een militair fort misschien, of in een badhuis? Spannend!”
“Er zijn meer Romeinse gemmen gevonden zonder ring dan met ring. En we vinden ze steeds vaker tijdens opgravingen in heel Nederland. Heel bijzonder want ze zijn superklein. De Romeinen gebruikten ze om documenten mee te verzegelen maar waarschijnlijk ook om mee te pronken. Van wie ze zijn geweest en waarom er voor een bepaalde voorstelling is gekozen is helaas nauwelijks te achterhalen. Maar het lijkt erop dat de zegelringen en gemmen die langs de Romeinse Limes worden gevonden mogelijk een militair als eigenaar hadden”.