Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
28 april 20243 minute read

In zijn woonplaats Amersfoort is Gerard de Graaf (62) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Gerard is al sinds 2000 actief bij Stoomtrein Katwijk Leiden als diesel- en stoomtreinmachinist. In 2016 werd hij bestuurder en conservator bij het museum. Hij zette zich ruim 20 jaar in om twee stoomlocomotieven uit Indonesië terug te halen, die vorig jaar werden toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Smalspoormuseum in Katwijk/Valkenburg.

Enorme kennis op het gebied van spoor- en tramwegen

Vanaf de jaren 70 zet hij zich in voor het behoud van rail gebonden erfgoed in Nederland, en met name voor smalspoor. Sinds 1993 beheert hij de fotonegatieven van de Stichting Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Door zijn kennis is een groot aantal zeldzame glasnegatieven uit het archief gerestaureerd. Hij was van 1995 tot 2000 voorzitter van de sectie smalspoor van de Vereniging Historisch Railvervoer Nederland. Hij is vanaf 2005 coördinator van de boekencommissie van de Stichting NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen)-Railverzamelingen en werkte mee aan het verschijnen van tientallen boeken over de historie van het culturele erfgoed spoor- en tramwegen.

Veel publicaties op zijn naam

Gerard de Graaf is auteur van tientallen artikelen over spoor- en tramwegen en coördineerde de uitgave van het jubileumboek bij het 75-jarig bestaan van de stichting NVBS-Railverzamelingen. Voor zijn boek over de geschiedenis van de mijnspoorwegen in Nederland en de voormalige overzeese gebiedsdelen reisde hij bijna 20 keer naar Indonesië om archieven te raadplegen. Door zijn enorme kennis op het gebied van spoor- en tramwegen is hij – als enige Nederlander – lid van de Europese Arbeitskreis Lokomotivgeschichte.

Huzarenstuk

Het terughalen van twee in Nederland gebouwde Du Croo & Brauns stoomlocomotieven getuigt van zijn doorzettingsvermogen. Hij is er meer dan 20 jaar mee bezig geweest naast een drukke baan. Talloze keren is hij naar Indonesië afgereisd om deze bijzondere locomotieven terug te halen naar Nederland om ze hier in de toekomst te laten restaureren.

Pasar Malam Lokomotip 15 en 16 juni

In het weekend van 15 en 16 juni a.s. wordt bij Stoomtrein Katwijk Leiden een Pasar Malam Lokomotip georganiseerd om de vriendschapsbanden met Indonesië verder aan te halen. Tijdens dit weekend worden beide stoomlocomotieven voor het eerst aan het publiek getoond met een tentoonstelling. Gerard de Graaf is beide dagen aanwezig en zal u heel graag vertellen over deze bijzondere locomotieven die vroeger op de plantages dienst hebben gedaan.

Tags

GedecoreerdeGerard de GraafMuseumRegioStoomtreinStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top