Skip to content
Fotocredit: PR

Hemelvaartsdag = Nationale Stoomtreindag

Stoomtrein Katwijk Leiden
4 mei 20242 minute read

Bij Stoomtrein Katwijk Leiden rijden donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, twee stoomtreinen rond het Valkenburgse Meer. De vrijwilligers van het museum nemen graag de tijd om u alles te vertellen over de werking van de stoomlocomotief. Het museum is overigens een eldorado voor kinderen. Zij zullen zich er niet vervelen.

9 mei Nationale stoomtreindag

Er zijn nog maar weinig mensen die zich kunnen herinneren dat in Nederland stoomtreinen reden. Die zijn al in de jaren 50 van de vorige eeuw vervangen door elektrische treinen of bij minder intensief bereden trajecten door dieseltractie. Toch blijven stoomlocomotieven onverminderd populair. Als het om treinen gaat, zingen kleuters nog steeds over de stoker en de machinist. Gelukkig zijn er vele railmusea in binnen- en buitenland waar de glimmende stoomtreinen nog steeds in actie komen. In Nederland is Hemelvaartsdag tot Nationale Stoomtreindag uitgeroepen. Stoomtrein Katwijk Leiden doet ook mee. Zij stoken voor deze gelegenheid twee stoomtreinen op. In de 54 jaar dat Stoomtrein Katwijk Leiden bestaat is heel veel expertise opgebouwd. In de werkplaats worden deze locomotieven vakkundig gerestaureerd door de vrijwilligers. Zij vertellen graag en met passie over hun hobby.

Ritten met de stoomtrein om het Valkenburgse Meer

De stoomtreinen rijden nu voor het tweede seizoen om het gehele Valkenburgse Meer. Als het erg druk is, rijden de stoomtreinen continu. Zodra alle passagiers weer zijn ingestapt, vertrekt er een trein. In dat geval rijdt de bankentrein niet naar de remise. Het spoor moet dan vrij blijven voor de stoomtreinen.

Kindvriendelijk museum

Een bezoek aan het museum met de (klein)kinderen zal een doorslaand succes zijn. Een rit met de stoomtrein is spannend. In het buitenmuseum zijn twee grote LGB modelbanen waar je de treinen zelf met een knop in beweging kunt zetten. In het museum is een aantrekkelijke kindercorner waar kinderen niet uitgespeeld raken. Met een kopje koffie of thee kunnen (groot)ouders vanaf het terras hun kroost gadeslaan. Op de verdiepingsvloer is een tentoonstellingsruimte ingericht. U komt daar alles te weten over het smalspoor.

Houders van een museumkaart gratis

Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. Helaas kan de pas van de Vriendenloterij niet gebruikt worden. Het kaartje is geldig voor een rit met de trein en voor een bezoek aan het binnen- en buitenmuseum. Meer informatie vindt u op hun website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Tags

HemelvaartsdagRegioRondje om het Valkenburgse MeerStoomtrein Katwijk LeidenStoomtreindagValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top