Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Pasar Malam Lokomotip 15 en 16 juni bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
4 juni 20244 minute read

Een jaar geleden kwamen twee stoomlocomotieven uit de suikerfabriek van Java aan in Nederland. Deze locomotieven zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw in Nederland gebouwd en naar het toenmalige Nederlands-Indië verscheept. Daarmee is de collectie stoomtreinen van Stoomtrein Katwijk Leiden twee bijzondere locomotieven rijker. Met dit project is de conservator van het museum meer dan 20 jaar bezig geweest. In het weekend van 15 en 16 juni a.s. worden beide locomotieven, samen met een tentoonstelling,  voor het eerst aan het publiek getoond. Om de vriendschapsbanden tussen beide landen aan te halen organiseert het museum een Pasar Malam Lokomotip met lekker Indisch eten, workshops voor kinderen en speciale voorstellingen.

Twee stoomlocomotieven terug naar Nederland

Firma Du Croo & Brauns bouwde begin jaren 20 van de vorige eeuw in Weesp bijna 300 stoomlocomotieven die bijna allemaal in het toenmalige Indië werden ingezet op de plantages. Het ontwerpwerk deed het bedrijf zelf. Deze locomotieven hebben lang dienstgedaan.  Na de buitenbedrijfstelling hebben de locomotieven veel geleden door het tropische klimaat . In de collectie van Stoomtrein Katwijk Leiden ontbraken locomotieven van dit merk. De conservator van het museum heeft er ruim 20 jaar aan besteed om deze locomotieven te verwerven en te redden van de ondergang. Locomotief 9, een 90 PK machine van het type Klein-Lindner en locomotief 214, een 80 PK Mallet, zijn vorig jaar naar Nederland verscheept. Aangekomen in Nederland heeft eerst een asbestsanering plaatsgevonden. De locomotieven kunnen nu veilig aan het publiek worden getoond. De locomotieven zullen een nieuwe ketel moeten krijgen en er zal nog heel veel tijd en geld moeten worden besteed aan het bedrijfsvaardige herstel van deze locomotieven. De locomotieven staan nu opgesteld in de rijtuigenloods en op de informatiepanelen kunt u alles lezen over de historie van deze bijzondere stoomlocomotieven. De conservator van het museum is beide dagen aanwezig en kan u veel vertellen over zijn avontuur om deze locomotieven terug naar Nederland te halen.

Pasar Malam Lokomotip 15 en 16 juni

Dit weekend zal in het teken staan van de vriendschapsbanden tussen Indonesië en Nederland. Voor deze gelegenheid organiseert het museum een Pasar Malam Lokomotip om de bezoekers kennis te laten maken met de culturele rijkdom van Indonesië. Het buitenmuseum en de rijtuigenloods zijn feestelijk en kleurrijk versierd. In de rijtuigenloods staat dit weekend een Indonesisch pop-up restaurantnaast beide Indische locomotieven. Je kunt hier heerlijke Indonesische maaltijden en snacks bestellen. Er is een programma samengesteld met activiteiten voor jong en oud. Tussen beide motorlocloodsen is een podium gebouwd waar de gehele dag optredens plaatsvinden. Er zijn Indonesische dansoptredens, Anklung Diaspora muziekvoorstellingen en vechtsportdemonstraties.

Programma voor jong en oud

Gezinnen met kinderen zijn altijd al van harte welkom in het museum. Daarom zijn er op de Pasar drie activiteiten die bij de jongste bezoekers zeker in de smaak zullen vallen.  In de Nusantrahoek kunnen kinderen en hun (groot)ouders zich verkleden in Indonesische klederdracht en laten fotograferen voor een fraaie achtergrond en met attributen van het land. Een styliste zorgt voor de aankleding. Met je eigen camera kun je de opnamen (laten) maken. Twee keer per dag verzorgt de dansgroep een speciale kinderworkshop. Kinderen die het leuk vinden, krijgen uitleg over de Indonesische dansen, gaan de dansbewegingen oefenen, en mogen daarna optreden voor hun ouders en alle andere bezoekers. Maar er kan ook geknutseld worden. Er is voor kinderen een workshop Indonesische vliegers maken. Een hobby die erg populair is in Indonesië. Voor materiaalkosten (o.a. bamboestokjes, vliegerpapier en 250 meter vliegertouw) betaal je 5 euro aan de standhouder. Voor de jongere kinderen is een mogelijkheid een mini vlieger te maken. Je kunt kiezen uit een vogel, vlinder of vleermuis. Hiervoor reken je 3 euro af.

Twee dagen feest

U hoeft niet te reserveren en u betaalt geen toeslag voor deze Pasar. Kaartjes voor het museum kosten 12 euro voor volwassenen en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. Bent u in het bezit van een Museumkaart? Dan kunt u gratis naar binnen Er staan twee stoomtreinen onder stoom. Zodra een trein vol is, vertrekt de trein. De bankentrein rijdt niet. Het is handig om contant geld mee te nemen om af te rekenen in het Indonesisch restaurant. Er staan op deze Pasar geen kramen met Indonesische koopwaar. Woon je in de buurt? Kom dan met de fiets. Het parkeerterrein is vaak snel vol. Het museum is beide dagen geopend van 10.30 – 17.00 uur.

Meer informatie vindt u op de website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Tags

Pasar Malam LokomotipRegioStoomlocomotievenStoomtreinStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top