Skip to content
Fotocredit: PR

Altijd prijs!

Pastoor Rochus Franken
8 juli 20242 minute read

Elke tiende van de maand gaat het gebeuren! Wat? De megajackpot van de staatsloterij valt. Zeventien en een half miljoen euro. Het zal je maar gebeuren dat je wint! Facebook en internet staan vol met mensen die fantaseren over wat ze dan gaan doen. “Ik ga een Porsche kopen. En een super-de-luxe appartement in Amsterdam. En dan ga ik maanden op zoek naar het perfecte keukenkastje.” “Ik ga shoppen. En shoppen. En vervolgens ga ik shoppen. En dan ga ik shoppen.”

(De vraag ‘wat als je de loterij wint’ wordt overigens vaak bij sollicitaties gesteld om te kijken hoe gemotiveerd je bent. Dat je naar Tahiti verhuist en daar zo min mogelijk uit je hangmat komt, schijnt niet het goede antwoord te zijn.)

Pastoor Rochus Franken. Fotocredit: PR

Gemeenschappelijk aan deze fantasieën is: “Ooit, op een dag zal ik gelukkig zijn, wanneer ik de loterij win.” Wat doe je als je zo redeneert? Je verplaatst het geluk naar een toekomstig moment. Maar vandaag is het enige moment dat je gelukkig kunt zijn. Je leeft niet in het verleden. Dat is voorbij. Je leeft niet in de toekomst want die is onzeker. Je leeft vandaag.

Normaal gesproken hebben de meeste mensen niet genoeg geld om alles te doen waar ze van dromen. Een kennis van mij heeft het niet breed. Geld voor vakantie in het buitenland heeft hij niet. Maar hij geniet eindeloos van vakanties in eigen land. Ik ken niemand anders die zo van zijn vakanties geniet. Hij leert mij: “Als je in het ‘nu’ leeft, kijk je naar wat je hebt. Als je aandacht besteed aan wat je hebt, in plaats van aan wat je niet hebt, word je veel gelukkiger.”

Hij heeft me nog iets geleerd: Een manier om elke maand prijs te hebben in de staatsloterij. Gegarandeerd elke maand zeventien euro vijftig. Zijn geheim: hij koopt geen lot. Scheelt elke maand zeventien euro vijftig. Heeft hij toch maar mooi gewonnen. (Een beetje flauw maar altijd prijs!)

Pastoor Rochus Franken

Tags

ColumnPastoor Rochus FrankenSt. WillibrorduskerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top