Skip to content

HartvoorWassenaar: onze visie op verkeer

9 juli 20243 minute read

Het verkeer in en nabij Wassenaar is de afgelopen 25 jaar enorm toegenomen. De beperkte groei van de Wassenaarse bevolking kan daar geen verklaring voor zijn.

De redenen voor de toename van de overlast

De A44/N44 is steeds voller geworden. Sluipverkeer was in de jaren ’80 van de vorige eeuw al een probleem in Wassenaar, maar is nog ernstig toegenomen. Dóór Wassenaar heenrijden levert steeds meer tijdwinst op. Dus rijden steeds meer auto’s door Wassenaar heen om hun bestemming buiten Wassenaar te bereiken.

Maar ook zijn Duinrell, Meijendel, Voorlinden, de Wassenaarse Slag, het duinengebied toeristische en recreatie bestemmingen die steeds meer bezoekers krijgen en steeds meer verkeer trekken. Dit dreigt verder toe te nemen, zeker als Valkenhorst gebouwd wordt.

Sluipverkeer

De grootste boosdoener is sluipverkeer. Al heel lang. Het hoort op de N44, maar rijdt door Wassenaar.

We vonden in het Leidsch Dagblad van 20 oktober 1987 grootse plannen van het bestuur van Wassenaar. De kop boven het grote artikel:

Wassenaar bestrijdt sluipverkeer

Het is de kop die 37 jaar (ja 37) geleden in de krant staat (google: leiden.courant.nu en zoek op Leidsch Dagblad 20 oktober 1987, pagina 14).

Maar in al die 37 jaren is er weinig tot niets gebeurd om het sluipverkeer uit Wassenaar te weren.

HartvoorWassenaar

Omdat er nu vier grote in/uitgangen zijn van Wassenaar (Wittenburgerweg, Rozenplein, Katwijkse weg, Lange Kerkdam) kunnen de stromen wel beter beheerst worden. HartvoorWassenaar heeft in 2022 een motie ingediend, door de raad aangenomen, om te beginnen met een doseerinstallatie op de Katwijkse weg. De helft van het verkeer op deze weg is sluipverkeer. Door te doseren valt de tijdwinst weg, en kiest men er voor om niet door Wassenaar te rijden.

We zijn nu twee jaar verder en het lukt de coalitie (VVD,CDA,D66,PvdA,DLW) maar niet om uitvoering te geven aan deze motie. HartvoorWassenaar zal doorzetten.

Toerisme en recreatie

De provincie en de regio Rotterdam/Dan Haag (waartoe wij behoren) willen dat Wassenaar het toerisme en recreatie uitbreidt. We zien van dichtbij dat er allerlei ideeën en plannen zijn om toerisme en recreatie groter te maken en te intensiveren. In Valkenhorst komen 20.000 mensen te wonen. Hoe mooi is het om dan in Wassenaar te kunnen recreëren?

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar is tegen verdere uitbreiding van toerisme en recreatie in Wassenaar. Er is al genoeg. En in alle plaatsen waarin toerisme en recreatie is doorgegroeid ontstaat grote weerstand onder de bevolking. Weinigen profiteren, velen hebben last. Vooral van de drukte en het vele verkeer.

En nog een keer voor de duidelijkheid: Veiligheid voor de (kwetsbare) verkeersdeelnemers staat bij HartvoorWassenaar helemaal bovenaan.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide, zeer solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top