Skip to content

HartvoorWassenaar: Visie en financieel beleid

13 juli 20243 minute read

De visie van HartvoorWassenaar:

Wassenaar is een samenleving die haar zelfstandigheid koestert. Een zelfstandigheid die de eigen identiteit van Wassenaar veilig stelt. Met een lokale democratie die in goed contact staat met de Wassenaarders.

Een dorp waarvan het eigen bestuur in eerste plaats opkomt voor de belangen van (alle) Wassenaarders. Een bestuur dat Wassenaar inricht zoals de bewoners het willen. Een dorp wat zich mag rekenen tot de top-5 meest plezierige woongemeentes. Waar de leef kwaliteit op hoog niveau staat. Waar alle mensen zich beschermd voelen en bevoorrecht zijn om er te wonen.

Er zijn drie voorwaarden.

1. Dienstverlening aan de Wassenaarders

De dienstverlening aan de Wassenaarders moet zijn zoals je mag verwachten en zoals bij Wassenaar past. Participatie en het betrekken van Wassenaarders bij besluiten die hun aangaan. Goed en snel omgaan met meldingen van Wassenaarders. Goed onderhoud van wegen, groen, voet- en fietspaden en eigen panden. Een veilige leefomgeving, zowel binnen- als buitenshuis. Goede voorzieningen zoals scholen, een zwembad, een sporthal.

2. Voldoende bestuurskracht

Wassenaar moet voldoende bestuurskracht hebben. Bestuurskracht om de wettelijke verplichtingen na te komen. Bestuurskracht om de wensen van de Wassenaarders te vertalen in besluiten. Bestuurskracht om de juiste organisatie te hebben die werkzaamheden uitvoert tot tevredenheid van de Wassenaarders.

Door de forse bezuinigingen op de ambtelijke organisatie en de ingrijpende wijzigingen van de afgelopen jaren is de bestuurskracht fors afgenomen en schiet deze tekort. Daarnaast wordt steeds meer beleid buiten Wassenaar bepaald.

3. Goed financieel beleid

Voor HartvoorWassenaar is goed financieel beleid geen doel, maar een randvoorwaarde. Zonder goed financieel beleid komen bestuurskracht en dienstverlening flink onder druk te staan. Wanneer er geen degelijk financieel bestuur is, zijn bezuinigingen het gevolg. Dan wordt bezuinigd op onderhoud, op veiligheid. Op communicatie met de Wassenaarders.

Ook wordt bezuinigd op de ambtelijke organisatie. Die functioneert daardoor minder.

Het verkeersbeleid is een voorbeeld van te weinig mogelijkheden voor goed beleid.

Investeringen worden naar achter verschoven.

Sinds 2014/2015 zijn bezuinigingen de hoofdmoot van het financiële beleid. En dat merken we.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar schudt al jaren aan de boom. De gevolgen van onvoldoende financieel beleid laten zich steeds duidelijker voelen. En nu blijken ze ook groot.

Maar het probleem is, dat er grote verschillen van inzicht bestaan over de financiën. De coalitie is van mening dat de problemen al zo ongeveer opgelost zijn.

We doen de hele tijd onderzoek en we zijn een andere mening toegedaan. Het heeft de afgelopen weken voor ophef gezorgd. We laten het voor nu liggen. Bij de begroting in november, zal meer duidelijk worden. We maken ons zorgen. We blijven alert.

En we blijven hopen op beter weer.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Zeer solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top