Skip to content

Het strandseizoen is nog niet voorbij. Hoe zit het met de zwemveiligheid?

23 augustus 20242 minute read

De vakantieperiode loopt ten einde, net zoals eind augustus de meteorologische zomer. De astronomische herfst begint pas als de zon loodrecht boven de evenaar komt te staan en dat is dit jaar op 22 september. Dan beschouwen we de zomer als beëindigd. Na die dag wint het donker het van het licht. Dat wil niet wil zeggen dat er in september en begin oktober geen mooie dagen meer zijn. Vaak zo mooi dat er sprake is van een fijne stranddag.

Naast de betrekkelijk onnodige enquête onder de strandbezoekers door de gemeente is er sprake van een onderzoek door de Vrije Universiteit over het landelijke project ‘Het Strand Veilig’. Over de enquête zeg ik “betrekkelijk onnodig”, omdat wij eigenlijk al lange tijd weten wat de wensen, mogelijkheden en beperkingen zijn. Wij hebben geen boulevard, dus de toegangsmogelijkheden zijn beperkt. Het strand ligt midden in een beschermd Natura2000-gebied. Ondanks alles zijn wij benieuwd naar de uitkomsten, waarvan wij verwachten dat het bevestigt wat iedereen al weet.

Het landelijke onderzoek lijkt ons veel interessanter, omdat het gaat over de informatie over de veiligheid en risico’s van de zee. Als je bent opgegroeid met de zee, dan ken je de meeste risico’s wel, hoewel dat niet alles zegt; in zee zwemmen is echt wat anders dan in een zwembad. Voor toeristen is het een ander verhaal.

Landelijk gezien gaat het met toeristen regelmatig mis, omdat men de gevaren van de zee onvoldoende kent.  Gelukkig hebben wij de lifeguards van de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB). De WRB heeft verplichting voor het garanderen van de veiligheid op het strand ‘overgenomen’ van de gemeente. Helaas zijn die lifeguards maar beperkt beschikbaar, zoals vorig jaar bleek toen we een drenkeling hadden te betreuren. Ik pleit daarom ervoor de aanwezigheid van de WRB uit te breiden, zowel tot later op de dag als langer in het (na-)seizoen. Als dat geld kost omdat er aanvullende bezetting nodig is, dan moet dat maar. We zitten immers niet te wachten op de volgende drenkeling.

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top