Skip to content
Fotocredit: politie Wassenaar

Nog steeds nepagenten actief in Wassenaar en omgeving

23 augustus 20242 minute read

In Wassenaar en de omliggende gebieden zijn opnieuw meldingen binnengekomen van nepagenten die ouderen telefonisch benaderen. Dat meldt de politie in Wassenaar. eze criminelen doen zich voor als medewerkers van de politie of andere overheidsinstanties en proberen slachtoffers te overtuigen om geld over te maken naar een zogenaamde “veilige” rekening. Dit is echter een veelgebruikte oplichtingstruc.

Ouderen die niet actief zijn op sociale media zijn vaak het doelwit van deze oplichters. Daarom wordt iedereen dringend verzocht om hun ouders, grootouders en andere oudere bekenden te waarschuwen voor deze praktijken.

De oplichters maken gebruik van diverse trucjes om hun slachtoffers onder druk te zetten en te manipuleren. Ze beweren bijvoorbeeld dat criminelen de bankrekening van het slachtoffer misbruiken en dat het noodzakelijk is om geld over te maken naar een andere rekening om dit te voorkomen. Dit is echter een leugen.

Waar kunt u op letten?

  • Instanties zoals banken of de politie zullen nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening of om persoonlijke gegevens zoals pincodes te verstrekken.
  • Er bestaat geen ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’ waarop geld tijdelijk gestort moet worden.
  • Druk uitoefenen om snel te handelen is een alarmsignaal. Banken nemen zelf maatregelen als er sprake is van fraude, zonder u te vragen actie te ondernemen.

Wat te doen bij twijfel?

  • Hang direct op en neem zelf contact op met uw bank, de politie of de betreffende organisatie via een algemeen bekend telefoonnummer. Wacht tot u een medewerker aan de lijn krijgt en controleer of het verhaal klopt.
  • Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Blijf alert en waarschuw uw naasten om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van deze gewetenloze oplichters.

Tags

bewustwordingNepagentenPolitie WassenaarTipsWaarschuwingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top