Skip to content
Opvang Asielzoekers Duinrell
Opvang van asielzoekers op het terrein van Duinrell. Archieffoto. Fotocredit gemeente Wassenaar/P. Kolff

Veiligheidszorgen nemen toe: Fors meer incidenten in asielopvang Wassenaar

31 augustus 20242 minute read

In de eerste helft van 2024 is het aantal geregistreerde incidenten in de asielopvanglocatie in Wassenaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Uit de brief blijkt dat er in de eerste 6 maanden van dit jaar 162 incidenten zijn gemeld door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 153 incidenten die over het gehele jaar 2023 werden geregistreerd.

De incidenten variëren van overtredingen van huisregels tot agressie en zelfdestructieve acties. Met name de vele wisselingen in de samenstelling van bewoners worden door het COA genoemd als oorzaak voor de toename. Ook een strenger optreden van COA-medewerkers en het consequent vastleggen van incidenten geeft het COA als reden op voor de stijging. Opvallend is dat de meeste incidenten plaatsvinden onder AMV’ers (Alleenstaande minderjarige vreemdelingen), wat in lijn ligt met landelijke cijfers, zo blijkt uit de brief.

Naast de interne incidenten heeft de politie 29 meldingen geregistreerd waarbij bewoners van het asielzoekerscentrum betrokken waren. Daaronder vallen ook drie zedenincidenten die momenteel nog worden onderzocht. De gemeente Wassenaar neemt deze zaken hoog op en is nauw betrokken bij de betreffende partners (het COA, de politie, de school, de GGD en de gemeente Leiden). De vermoedelijke daders van deze zedenincidenten zijn – ook vanwege hun eigen veiligheid – overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Verder wijst de college op het belang van zorgvuldig onderzoek door de politie.

In de informatiebrief staat verder dat het COA en de gemeente Wassenaar in nauw overleg met elkaar blijven om preventieve maatregelen te versterken en de sociale veiligheid op en rondom de opvanglocatie te verbeteren.

Bron: gemeente Wassenaar

Tags

AsielopvangAZCDuinrellEerste helft 2024GemeenteIncidentenVoortgangsbriefWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top