Skip to content
De CDA fractie- en commissieleden aan het begin van de huidige raadsperiode in 2022. Archieffoto. Fotocredit: CDA Wassenaar

Wassenaarse CDA fractievoorzitters-vete opgelost; wethouder Koetsier betreurt rol daarin

2 september 20242 minute read

In de beantwoording van schriftelijke vragen van raadslid Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) geeft het college van B&W aan dat wethouder Wim Koetsier zich achteraf gezien volledig afzijdig had moeten houden van de interne partijstrubbelingen. Dat betrof zijn rol bij de sollicitatiecommissie van het CDA Zuid-Holland voor de verkiezing van de nieuwe fractievoorzitter van het CDA Wassenaar. Op verzoek van de lokale CDA-afdeling heeft het provinciale CDA-bestuur de rol van bemiddelaar gespeeld.

Interne spanningen binnen de lokale CDA-fractie vormde daarvoor de aanleiding. Er was een patstelling ontstaan bij de verkiezing van een nieuwe CDA-fractievoorzitter in de Wassenaarse gemeenteraad. Die positie was formeel vacant na het vertrek van Hubert Schokker in mei 2023. Sindsdien werd deze positie kennelijk tijdelijk waargenomen door Saskia Ettema-Walkate. Een definitieve aanstelling bleek echter een uitdaging. Ondanks inspanningen van het lokale CDA-bestuur om een nieuwe fractievoorzitter te kiezen uit de raadsleden mevrouw Ettema-Walkate en mevrouw Sabrina Everard, kon geen overeenstemming worden bereikt.

Als gevolg van deze impasse schakelde het lokale bestuur daarom dus de hulp in van het provinciaal bestuur van CDA Zuid-Holland en het partijbureau van het CDA. Er werd een sollicitatieprocedure opgestart, waarbij beide fractieleden konden deelnemen om gelijke kansen te waarborgen. Wethouder Wim Koetsier werd door het provinciaal bestuur gevraagd om als waarnemer bij deze procedure op te treden, zonder stemrecht in het uiteindelijke besluit.

De sollicitatiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van het CDA Zuid-Holland en de lokale partij, koos uiteindelijk mevrouw Sabrina Everard als nieuwe fractievoorzitter van het CDA Wassenaar. Dat leidde ertoe dat Saskia Ettema – Walkate eind juli ontslag nam als raadslid.

Met de aanstelling van mevrouw Everard als fractievoorzitter hoopt het CDA Wassenaar nu de rust en stabiliteit in de fractie te herstellen.

Bron: CDA Zuid-Holland / bestuurlijke informatie gemeente Wassenaar

Tags

CDA WassenaarCDA Zuid HollandFractievoorzitterschapSabrina EverardSaskia EttemaWassenaarWim Koetsier
Gerelateerde artikelen
Back To Top