Skip to content

Eenstemmigheid is niet hetzelfde als eentonigheid

6 september 20242 minute read

Afgelopen week las ik een aardig artikel waarin een uitspraak van Thorbecke werd aangehaald: ‘Eenstemmigheid is niet hetzelfde als eentonigheid’. Zo stelde hij bijna 150 jaar geleden al. Een kabinet of een college spreekt met één mond, maar fracties in een gemeenteraad zeker niet. Zelfs niet binnen de coalitie. In de coalitie wordt dan ook niet achter elkaar aangehobbeld, zoals nu bij de oppositie. In deze fracties worden na inhoudelijke debatten weloverwogen besluiten genomen. De oppositie is meestal eenstemmig tegen alles, vaak zonder enige constructieve insteek. Dat is leuk om je te profileren, maar je bereikt er niets wezenlijks voor de Wassenaarders mee.

Bij de coalitievorming hebben wij een aantal zaken besproken die wij wilden realiseren in deze raadsperiode. Op dat moment is er gediscussieerd en tot overeenstemming gekomen over het waarom, wat en hoe van tal van onderwerpen. Iedere coalitiepartij heeft haar eigen speerpunten, waarbij het doel is dat iedereen uiteindelijk kan instemmen met het coalitieakkoord.

Dat wil niet zeggen dat er geen discussie is over bepaalde details. Zeker niet als het college zoals op dit moment bepaalde zaken naar zich toe lijkt te trekken, zoals bij de Omgevingsvisie, de Strandvisie of bij het Programma Groene Zone. Op die dossiers is er sprake van eenstemmigheid dat er een goede visie moet komen, maar er is geen eentonigheid. Noch in de raad, noch in het college. En zo hoort het ook, de coalitiepartijen zijn immers geen aanhangwagentje van het college.

Iedere fractie, of het nu van de coalitie is of van de oppositie, moet haar inbreng kunnen leveren en dat is wat anders dan aan het eind van het traject een zienswijze in te dienen waar het college dan al dan niet wat mee doet. De gemeenteraad bepaalt immers de kaders en neemt besluiten waarna het college op basis daarvan het beleid opstelt. Vervolgens controleert de raad of het college doet wat hem is opgedragen. De tijd van het monisme is voorbij en daar zou Thorbecke zeker heel gelukkig mee zijn geweest. 

Ben Paulides, fractievoorzitter Democratische Liberalen Wassenaar (DLW),

www.democratischeliberalen.nl

Tags

Democratische Liberalen WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top