Skip to content

Wat is nodig voor een bruisend Wassenaar?

De Vrienden van Wassenaar
6 september 20242 minute read

De zomer is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. De maand augustus stond ook dit jaar in het teken van de jaarlijkse zomeractiviteiten, georganiseerd door de Wassenaarse Oranje Vereniging. Wie is er niet mee opgegroeid of heeft een rondje in de botsauto’s gereden? Deze meerdaagse feestweek is niet het enige evenement in ons dorp. Denk bijvoorbeeld ook aan de (live)muziek avonden die zijn gehouden op de kop van de Berkhei of die aan de haven.

Het vorige college heeft 2 jaar geleden een startnotitie Evenementen opgesteld om onder andere te voldoen aan de huidige omgevingswet. Er is duidelijkheid nodig voor de organisatoren, bewoners, hulpverleningsdiensten, ondernemers en de eigen ambtenaren. Met de omgevingswet krijgen ook omwonenden meer invloed over de vaststelling van mogelijke evenementenlocaties in ons dorp. Maar ook organisatoren, bewoners en hulpdiensten hebben invloed op het opstellen van het aanstaande evenementenbeleid. Hiervoor zal op 12 september een nieuwe inloopavond door de gemeente worden georganiseerd. Na de eerste twee in de maand juni komt de wethouder deze avond met resultaten uit deze 2 participatieronden.

Wat kunnen we straks verwachten? Geeft het beleid duidelijkheid over de inzet van verkeersregelaars of beveiligers bij een evenement? Want dit zijn hoge kosten voor de organisator en belangrijk voor het succes van de event. Hoe zijn de thema’s zoals veiligheid, verkeer, locatie, de definitie van een evenement of kalender, genoemd in de 2022 startnotitie, nu na twee jaar uitgewerkt in dit nieuwe beleid?

Voor de Vrienden is het organiseren van evenementen en festiviteiten in ons dorp van belang voor medebewoners en mensen van buiten, die elkaar ontmoeten en zo van onze woonplaats genieten. Na corona is wel duidelijk geworden dat deze drijfveer ook van belang is voor een gezond dorp. Natuurlijk wel tot het niveau dat de leefbaarheid en karakter van Wassenaar niet blijvend wordt aangetast. Een evenement moet wel passen binnen het wezen van ons dorp. Grootschalige, lawaaierige manifestaties laten we graag aan Scheveningen, Zandvoort of Landgraaf.

Tags

ColumnVrienden van WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top