Skip to content
Wethouder Ronald Zoutendijk met portefeuille Cultuur en Welzijn bezoekt de Openbare Bibliotheek. Fotocredit:Sjoerd van der Hucht Fotografie

Bibliotheek Wassenaar vanaf 2025 vaker open

Bibliotheek Voorschoten - Wassenaar
10 september 20243 minute read

Ook leden van Bibliotheek Wassenaar krijgen vanaf medio 2025 de mogelijkheid om vaker buiten de reguliere openingstijden de bibliotheek te bezoeken. Dankzij aanvullende steun van de gemeente Wassenaar kan er worden geïnvesteerd in dit systeem.

Met de aanschaf van ‘Open Library’ kan in de toekomst iedereen die lid is van de bibliotheek met de bibliotheekpas op gezette tijden zelfstandig naar binnen. Dit is elders in het land al mogelijk bij bibliotheken, maar in Zuid-Holland nog niet.

Eerder besloot de gemeenteraad van Wassenaar al tot het verlenen van eenmalig subsidie van € 36.250. Dit bedrag wordt in 2024 ingezet om te investeren in vervanging van apparatuur en in het realiseren van de essentiële certificering. Daar is nu ook een bedrag van € 33.000 aan toegevoegd voor de introductie van Open Library.

Investeringen voor de toekomst

Eerder werd bekend dat de Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar  begin 2024 slechts tijdelijk een certificering ontving, omdat de bibliotheek niet voldeed aan een aantal eisen.

Met de recente, door de gemeenten Voorschoten en Wassenaar toegezegde middelen, worden in het komende half jaar al diverse investeringen gedaan. De leden kunnen gebruik gaan maken van nieuwe in- en uitleenplaten, een veel efficiënter printsysteem en een gebruiksvriendelijker betaalstation. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het dekken van het tekort waar de bibliotheek mee kampt en om te investeren in  maatregelen die nodig zijn om in 2025 alsnog gecertificeerd te worden.

Naast deze investeringen komt daar nu ook het systeem bij, waarmee leden vanaf volgend jaar met hun biebpas vaker naar binnen kunnen, ook al is de bibliotheek gesloten. Op welke tijden is nog niet bekend, maar bijvoorbeeld Wassenaarse jongeren kunnen in de avonduren vaker in de bibliotheek kunnen studeren.

Ruimere openingstijden

Wethouder Cultuur en Welzijn Ronald Zoutendijk van de gemeente Wassenaar over de extra bijdrage van de gemeente: “In de bibliotheek lees je niet alleen, maar het is ook een plek waar mensen cultureel en maatschappelijk kunnen ontwaken en groeien. Zo heeft de bibliotheek een belangrijke functie in het terugdringen van laaggeletterdheid en het bijbrengen van digitale vaardigheden van onze inwoners. Bovendien is de bibliotheek uitgegroeid tot een ontmoetingsplek, waarin je de krant of een tijdschrift kunt lezen, je huiswerk kunt doen en naar een film kunt kijken. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeenteraad extra geld heeft toegekend. Deze investeringen geven een impuls aan de maatschappelijke impact van de bibliotheek in ons mooie dorp.”

Ook directeur-bestuurder Esther Habers van Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is positief over de mogelijkheden van het nieuwe systeem. “De bibliotheek is er voor, maar ook van de inwoners van de dorpen. Met het systeem ‘Open Library’ biedt inwoners veel meer mogelijkheid om op een moment dat hén uitkomt te studeren, te lezen of af te spreken in de bieb, of om natuurlijk boeken te lenen of in te leveren. Wij zien er naar uit om inwoners vanaf 2025 deze mogelijkheid te kunnen aanbieden en hopen uiteraard dat we nóg meer Wassenaarders als lid kunnen verwelkomen dankzij deze vernieuwing en ruimere toegankelijkheid van de bibliotheek”.

Tags

BibliotheekOBVWOpeningstijdenVerruimingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top