Skip to content
Fotocredit: Protestantse Gemeente Wassenaar

Lezing over de verduurzaming van de Dorpskerk op Open MonumentenDag

Protestantse Gemeente Wassenaar
11 september 20242 minute read

De recente energiecrisis, die gepaard ging met torenhoge gasprijzen, leidde tot grote problemen voor het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente in Wassenaar. De energiekosten liepen dermate hoog op besloten werd om de temperatuur in de kerken fors te verlagen. Met name de grote Dorpskerk is moeilijk te verwarmen.

Het gevolg was dat de bezoekers in de kou zaten tijdens de kerkdiensten, concerten en andere bijeenkomsten. Ook zijn de grote temperatuurschommelingen heel slecht voor de orgels en de houten tongewelven. De adem van de bezoekers slaat als condens neer op het houtwerk van de tongewelven en van de orgels. Dit leidt vervolgens tot houtrot. Het kerkbestuur heeft daarop een studie laten verrichten naar de mogelijkheden om de kerken te verduurzamen, zodat toekomstige generaties de kerken kunnen blijven gebruiken met het comfort dat daarvoor noodzakelijk is.

Zo is niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de muziekinstrumenten, solisten en koren, die optreden in de kerk een temperatuur van 18 graden Celsius noodzakelijk. De Dorpskerk is een heel oud Rijksmonument en verduurzaming daarvan is geen gemakkelijke opgave, maar blijkt wel mogelijk.

Hans van Kesteren, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de kerk, zal op zaterdag, 14 september 2024, om 14.00 u. een lezing geven over de maatregelen, die mogelijk zijn om de kerk te verduurzamen, de kosten die hiermee gemoeid zijn en hoe hiervoor dekking zal moeten worden gevonden. Interessant is ook de snelheid waarmee nieuwe technieken worden ontwikkeld om ook bestaande, oude gebouwen te verduurzamen. Hij zal daar dieper op ingaan. U bent van harte welkom om deze lezing bij te wonen en de kerk te bezichtigen. In verband met een huwelijksdienst in de morgen zal de Dorpskerk geopend zijn voor het publiek van 14.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 14 september 2024 om 14.00 uur.

Tags

DorpskerkHans van KesterenLezingProtestantse Gemeente WassenaarVerduurzamingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top