Skip to content

Hart voor Wassenaar: Behoud ons Raadhuis “de Paauw”

25 september 20243 minute read

Ons Raadhuis “de Paauw” is een Rijksmonument. Dat brengt wettelijke verplichtingen met zich mee. De belangrijkste is dat de eigenaar het goed onderhoudt en dat de oorspronkelijke staat bewaard blijft.

Overwogen is om het pand te verkopen, maar daar was HartvoorWassenaar tegen.

Een eventuele “koper” zal vele miljoenen willen ontvangen om de renovatie te kunnen betalen. Bovendien kun je niet meer bepalen wat er met het pand in de toekomst gebeurt. We willen er tenslotte geen Casino of hotel in. En nieuwe huisvesting kost ook geld.

Pand is er slecht aan toe

De buitenkant is gerenoveerd en gelukkig is het pand wind- en waterdicht. Maar jarenlang gebrek aan onderhoud binnen heeft gemaakt dat het daar bijna vervallen is.

Het kan zo niet veel langer. Er moet worden begonnen met renoveren.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar is voor renovatie van Raadhuis “de Paauw”. Wij vinden het een symbool van onze zelfstandigheid. We hebben de wettelijke verplichting om het (goed) te onderhouden. Het heeft de belangrijke functie van bestuurscentrum. Het is een van de mooiste monumenten van Wassenaar. En als we het verkopen moeten we vele miljoenen meegeven.

Grootste investering ooit

De renovatie van de Paauw wordt de grootste investering in de geschiedenis van Wassenaar.

In 2019 werd nog geschat dat het € 8 miljoen zou kosten. Begin 2022 was dit al € 12,3 mln. Een second opinion nu, stelt dat het € 15,8 mln gaat kosten.

En daarnaast komt nog een slordige € 5 mln aan kosten als inrichting, projectkosten, verhuiskosten. We verwachten dat het totale project tegen de € 25 mln wordt.

De zorgen van HartvoorWassenaar

We vinden het zeer spijtig dat het niet eerder is gebeurd. Toen we nog geld hadden. Want de € 45 mln die een paar jaar geleden op de bank stond is op. Uitgegeven. Waaraan weet niemand. Voor het grootste deel aan lopende kosten.

We moeten dus geld lenen. Geld lenen kost geld. Plus we moeten op de investering gaan afschrijven en leningen aflossen. Rente plus afschrijving zullen samen € 1,2 mln bedragen. 10% OZB verhoging.

Ook een zorg: De afgelopen jaren zijn alle investeringsprojecten uit de hand gelopen. De havenkade van € 2mln werd ruim € 4mln. De nieuwe sporthal werd van € 6,4 ineens ruim € 10 mln. Het centrumplan begon op € 2,3 mln en gaat nu ruim € 6 mln kosten. En zo zijn er nog een paar.

HartvoorWassenaar heeft de afgelopen jaren 3 keer een motie ingediend om een zeer goed projectmanagementsysteem in te voeren. De VVD was hier altijd de grote tegenstander van. Het heeft ons veel geld gekost.

De positie van HartvoorWassenaar

We willen dat Raadhuis “de Paauw” behouden blijft. Het is ons Raadhuis. Van alle Wassenaarders.

We moeten herstellen wat in het verleden niet is onderhouden. Dat gaat heel veel geld kosten. Het kan alleen goed gaan wanneer het gebeurt in combinatie met goed financieel beleid. En het wordt tijd dat de Burgemeester er voor zorgt dat alle informatie aan de raad beschikbaar wordt. Hij kan daar geen spelletjes meer mee spelen.

We zitten er kort op. En waar nodig hard. Geen informatie achterhouden. Correcte besluitvorming. Goed beleid. Goed financieel beleid.

We willen dat Raadhuis “de Paauw” behouden blijft. Het is ons Raadhuis. Van alle Wassenaarders.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top