Valkenhorst. Het voormalige Valkenburg. Het vliegveld is gesloten in 2006.
Katwijk en Wassenaar hebben uiteindelijk begin 2018 een gemeenschappelijk besluit over het gebied genomen.
5000 woningen. Een buffer van 1500 meter tussen de laatste steen in Wassenaar en de eerste steen in Katwijk. Voldoende natuur. Leefkwaliteit. Minder verstedelijking. Minder verkeer. Wij konden met dit plan leven.
Maar het werd anders
Provincie en het RijksVastgoedBedrijf wilden zich echter niet houden aan deze overeenkomst. De grond leverde te weinig op.
In het geheim (letterlijk), zonder de gemeenteraad te informeren, werd een nieuw plan opgesteld. De Burgemeester schoof de wettelijke plicht om de raad te informeren aan de kant.
Ineens lag er in 2019 een kant-en-klare “bestuurlijke overeenkomst”. De provincie gaf zelfs aan de raad de instructie vóór te stemmen.
HartvoorWassenaar heeft tegen gestemd omdat de overeenkomst heel nadelig voor Wassenaar uitviel. De Katwijkse bebouwing schoof 600 meter op en de buffer werd in plaats van 1500 meter maximaal 900 meter. Dat is minder dan de Prinsenweg lang is. Het aantal woningen werd later nog uitgebreid tot 5600. 20.000 nieuwe bewoners, bijna net zo veel als heel Wassenaar. Een ongelooflijke verstedelijking van dit gebied.
Katwijk aan zet
Nadat de “bestuurlijke overeenkomst” was goedgekeurd begon Katwijk met het bestemmingsplan. Dit werd door de gemeenteraad van Katwijk in 2022 goedgekeurd.
Het bestemmingsplan week, ten nadele van Wassenaar, sterk af van wat in de “bestuurlijke overeenkomst” stond.
Beroep bij de raad van State
Toen HartvoorWassenaar met een wethouder in het college zitting had, is de Raad van State verzocht om het bestemmingsplan af te keuren. Hetzelfde deden de Stichting Valkenburg Groen, de Vrienden van Wassenaar en de Stichting Duinbehoud.
Eerder dit jaar vond de daadwerkelijke zitting plaats bij de Raad van State. Die heeft de uitspraak meerdere keren uitgesteld. Maar nu komt hij toch echt eind oktober.
Onderhandelen?
Op enig moment werd ons duidelijk dat het college van Burgemeester en Wethouders aan het onderhandelen was met Katwijk. De raad was niet geïnformeerd. We hebben toen vragen gesteld. Wederom werden we niet goed geïnformeerd. Daarom hebben we om een bijzondere raadsvergadering verzocht. Daarover ontstond grote ontsteltenis en de coalitie (VVD,CDA,D66,DLW,PvdA) wenste het onderwerp niet te bespreken.
Wij wilden weten met welk doel onderhandelingen plaatsvonden. Wat wilde het college bereiken? Bovendien kregen we ook nog de mededeling dat het college geen verdere juridische kracht zou bijzetten in de raadszaal. Dan sta je 0-1 achter. Dan doe je je eigen zaak geen goed.
Vervolgens, niet lang voor de behandeling bij de Raad van State, weigerde Katwijk ineens verder te onderhandelen. Wassenaar werd het bos ingestuurd.
Plotseling moesten alle juristen ingeschakeld worden om te redden wat er te redden valt. Gelukkig waren ook nog andere partijen die de goede zaak voor Wassenaar bepleitten.
Slecht informeren
Wat ons enorm dwars zit is dat wederom het college van Burgemeester en Wethouders de raad slecht informeert. Het is een wettelijke plicht. De gemeenteraad is het hoogste orgaan in Wassenaar. Je moet naar de raad toe duidelijk zijn in je handelen en met je informatieplicht.
HartvoorWassenaar en de Groene Gracht
Het gebied tussen Valkenhorst en Wassenaar is onze groene gracht in het noorden. Die is al kleiner dan we wilden. We zullen er alles aan doen om verdere verstedelijking te voorkomen en deze groene gracht te beschermen.
We zien uit naar de uitspraak en zullen het belang van Wassenaar voorop blijven stellen.
En wilt u meer weten? Contact@HartvoorWassenaar.nl
Lid worden kan ook!
HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide