Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: Ellen Klaver

Extra raadsvergadering over toekomst Duindigt

17 oktober 20243 minute read

Er komt een extra raadsvergadering over de herontwikkeling van draf- en renbaan Duindigt. Dat gebeurt op verzoek van de fractie van Hart voor Wassenaar. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.  De gang van zaken rondom de toekomst van de draf- en renbaan hield dinsdagavond de gemoederen bezig in de gemeenteraad.

Aanleiding daarvoor was een brief van het college met als strekking dat het college nog niet kan instemmen met de nieuwbouwplannen. Ook de timing van de brief vormde onderwerp van gesprek. De brief werd een uur voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering verzonden naar de raadsleden. Dat was aanleiding voor een kwartier schorsing van de raadsvergadering voor een leespauze.

Uit de brief van het college komt naar voren dat er momenteel nog drie belangrijke knelpunten zijn. Zo past het plan nog niet binnen het ruimtelijk beleid en is er nog geen duidelijke uitwerking voor de verkeersafwikkeling, vooral wat betreft de aansluiting op de Landscheidingswet. Ook is de duurzame exploitatie nog onvoldoende onderbouwd volgens het college, dat daarom van mening is dat er op dit moment nog geen aanleiding is voor een positief principebesluit.

‘Te kort door de bocht’

Een motie van raadslid Annemarie Hofman – de Raad (Lokaal Wassenaar) en mede ingediend door GroenLinks en DLW bracht ongenoegen binnen de raad over de gang van zaken boven tafel. De motie betrof een oproep aan het college van Wassenaar om een voorgenomen principe-uitspraak over de herontwikkeling van renbaan Duindigt eerst aan de gemeenteraad voor te leggen voordat er een definitief besluit wordt genomen.

Daarin kregen de indieners niet de hele raad in mee. Zo stelde Pasquale van Vliet – van Dijk (Hart voor Wassenaar) dat sprake is van een ambtelijk proces waarin door Duindigt om een principebesluit door het college is gevraagd. Rogier Krabbendam (D66) vond dat met deze motie de gemeenteraad op de stoel van het college zou gaan zitten.

Verantwoordelijk wethouder Wim Koetsier (CDA) herhaalde de bezwaren uit de brief van het college. Ben Paulides (DLW) vond dat de wethouder niet echt reactie gaf op het dictum van de motie (Het voorgenomen besluit aangaande deze principe-uitspraak eerst en zo spoedig mogelijk ter beoordeling aan de raad voor te leggen, red.).

In plaats daarvan ging de wethouder te veel de diepte in, vond Paulides. De door de wethouder aangehaalde bezwaren uit de brief, zoals de ruimtelijke inpassing, vond hij overigens te kort door de bocht. Uiteindelijk kreeg de motie alleen steun van de fracties van Lokaal Wassenaar, DLW en GroenLinks. Op een nog te bepalen moment gaat de gemeenteraad binnenkort in debat over het herontwikkelingsplan voor Duindigt.

Tags

DuindigtGemeenteraadToekomstWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top