Skip to content

Iedereen telt mee: nieuw minimabeleid steunt inwoners die dat nodig hebben

17 oktober 20242 minute read

Niet iedereen is altijd in staat om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. De gemeente biedt deze inwoners een steuntje in de rug, onder andere met het nieuwe, dynamische minimabeleid. Een aantal regelingen wordt aangepast of vervangen door een nieuwe regeling, waarin meer ruimte is voor eigen keuzes van inwoners.

Wethouder Sociaal Domein, Ritske Bloemendaal: “Ik ben blij met het ‘Dynamische minimabeleid 2024 en verder: Iedereen telt mee’ dat is vastgesteld door de gemeenteraad. Omdat bestaanszekerheid een onderwerp is dat ook landelijk veel aandacht krijgt, is gekozen voor een dynamische beleidsnota zodat we, waar nodig, aanpassingen kunnen doen aan de minimaregelingen.”

Onderzoek

De afgelopen periode zijn de bestaande regelingen voor inwoners met een laag inkomen onderzocht. Er is met verschillende organisaties, vrijwilligers, consulenten en inwoners gesproken over hoe de gemeente inwoners met een laag inkomen het beste kan helpen. Daaruit blijkt dat niet alle inwoners die daarvoor in aanmerking komen op de hoogte zijn van het minimabeleid. En dat de regelingen niet altijd goed aansluiten bij de behoefte van inwoners. Daarom heeft de raad op voorstel van het college de regelingen aangepast of vervangen door nieuwe regelingen.

Nieuwe regelingen

De gemeentepolis, een zorgverzekering voor inwoners met een lager inkomen, zal plaatsmaken voor de regeling hoge zorgkosten. De schoolspullenpas wordt vervangen door de schoolspullen- en kledingpas, waardoor ouders hiermee niet alleen pennen en schriften, maar ook (gym)kleding voor hun schoolgaande kinderen kunnen kopen. De groep inwoners die gebruik kan maken van de tegemoetkoming voor huishoudens met kinderen tot 18 jaar wordt ruimer; ook ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen deze regeling straks aanvragen. De internetregeling, tabletregeling en computerregeling worden vervangen door een tegemoetkoming digitale middelen, waarmee inwoners zelf een tablet, laptop of ander apparaat kunnen kopen passend bij hun behoefte.

Vaststelling in de gemeenteraad

Het nieuwe, dynamische minimabeleid, inclusief het voorstel om regelingen aan te passen zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Hoe nu verder? De regelingen worden verder uitgewerkt en ingevoerd. Het moment waarop de nieuwe regelingen ingaan, verschilt per regeling. Het college heeft toegezegd dat zij inwoners die recht hebben op een minimaregeling actief zal wijzen op het bestaan van de verschillende regelingen.

Informatie over de actuele regelingen staat op: www.lv.nl/minima

Tags

GemeenteMinimaMinimabeleidRegelingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top