Skip to content
Screenshot bestuurlijk informatiesysteem gemeente Wassenaar.

Bijzonder debat over minimabeleid

18 oktober 20242 minute read

Met een unaniem aangenomen amendement en motie en ook nog eens unanieme steun voor het minimabeleid zelf was dinsdagavond sprake van een uitzonderlijke eensgezindheid binnen de Wassenaarse gemeenteraad. Dat was althans de uitkomst van het debat.

Tijdens de bespreking van het minimabeleid lagen de zaken nog anders. Toen ontstond heel even chaos toen Rogier Krabbendam (D66) een punt van orde maakte en om een stemming vroeg. Die stemming ging over de vraag of wethouders in Wassenaar namens de gehele raad of slechts namens de coalitie acteerde.

Inkoop van advertenties

Aanleiding voor dit bijzondere punt van orde vormde een opmerking vanuit de fractie van Hart voor Wassenaar over de omgang van wethouder Ritske Bloemendaal (D66) met vragen van Nicolas Pesman (Hart voor Wassenaar). Laatstgenoemde stoorde zich eraan dat de wethouder in zijn ogen om de hete brij heen draaide. Dat ging over over inkoop van advertenties in de lokale media ter promotie van het nieuwe gemeentelijke minimabeleid, waarover Pesman vragen stelde. Een opmerking van hem dat de wethouder voor de hele raad zou moeten werken en niet alleen voor de coalitie, schoot in het verkeerde keelgat bij Krabbendam. “De wethouder werkt hier namens de hele raad en niet alleen voor de coalitie.” Dat wilde Krabbendam graag bevestigd zien,

‘Naar de WC’

Het voorstel van de burgemeester om dit punt inderdaad in stemming te brengen, leidt tot onrust en onbegrip bij diverse raadsleden. “Het is vrij vreemd dat we moeten stemmen over een feit. We gaan toch ook niet stemmen of morgen de zon weer opkomt,” vroeg Sonja Hibbert (GroenLinks) zich af. Ze gaf aan dat zij tijdens die stemming even naar de WC zou gaan. Andere raadsleden, van GroenLinks, Lokaal Wassenaar en bijna de hele fractie van Hart voor Wassenaar volgde haar voorbeeld. Intussen werd ‘gewoon’ gestemd en werd door achtergebleven raadsleden unaniem vastgesteld dat wethouders namens de hele raad acteren.

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top