In een interview heeft de Burgemeester uiteen gezet hoe de besluitvorming betreffende het AZC heeft plaatsgevonden. Het interview geeft een onjuist en zeer eenzijdig beeld van de werkelijkheid.
Om die reden heeft HartvoorWassenaar, tijdens de laatste raadsvergadering, de burgemeester vragen gesteld om het beeld duidelijker te maken. De antwoorden van de burgemeester zijn ontluisterend.
Wie besluit er? En wat?
Tijdens haar vergadering van 20 juni 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten (uit de besluitenlijst van het college):
1. In te stemmen met het verzoek van het COA om de opvang van asielzoekers op Duinrell te verlengen tot en met 12 maart 2028 zoals vastgelegd in de bijgesloten concept bestuursovereenkomst;
2. In te stemmen met bijgaande informatiebrief waarbij de raad wordt geïnformeerd over de verlenging van de opvang asielzoekers Landgoed Duinrell tot en met 12 maart 2028.
De wethouders zijn door de coalitie aangewezen (VVD,CDA,D66,PvdA en DLW). Dit college heeft, onder leiding van de burgemeester, een besluit genomen waarbij bewust de gemeenteraad buiten spel is gezet.
In de informatiebrief, gedateerd diezelfde 20 juni 2023 staat:
Het college van B en W vindt het van groot belang om u als raad aan de voorkant te informeren en mee te nemen in alle afwegingen.
Aan de voorkant informeren? Het besluit is al genomen. Er wordt aan de raadsleden een mededeling gedaan. Niet wordt gevraagd of ze het er mee eens zijn. Maar bovenal, een dusdanig belangrijk voorstel moet aan het hoogste orgaan van de gemeente worden voorgelegd. De gemeenteraad. Daar moet alle informatie beschikbaar komen. Daar moeten Wassenaarders hun mening kunnen inspreken. Daar moet het besluit genomen worden. Niet in de achterkamer.
Op 21 juni 2023 ontving de fractievoorzitter van HartvoorWassenaar om 12.03u een appje. Een korte tekst met een samenvatting van het besluit. En voor de rest: Fijne vakantie. Overleg? Instemming vragen? Welnee. Het was een voldongen besluit.
Afhankelijk
Naar aanleiding van eerdere vragen stelde de burgemeester dat de gemeente geen partij was in de overeenkomst tussen Duinrell en het COA, voor het vestigen van een AZC. In antwoord op de vraag of Duinrell en het COA zonder de gemeente een AZC zouden kunnen vestigen antwoordde de burgemeester: Nee, zonder de gemeente was zo’n overeenkomst niet mogelijk. De sleutel ligt in de handen van de gemeente. De gemeente bepaalt dus of er een AZC komt. En dat wordt door de raad besloten.
Een volgende keer?
Op de vraag of een volgende keer, de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, de beslissing over een AZC zou nemen, antwoordde de burgemeester met een keihard: Nee.
We vragen dan toch af wat de rol van deze burgemeester is.
HartvoorWassenaar
De overeenkomsten tussen de gemeente, Duinrell en het COA over het AZC lopen tot 2028. Het zou een kostbare beslissing zijn, met nogal wat rechtszaken, om deze overeenkomsten op te zeggen. Wat HartvoorWassenaar gaat doen is dat we het college aansporen om het aantal asielzoekers van bijna 1000 terug te brengen naar een beduidend lager aantal. Hopelijk wordt daarmee een belangrijk deel van de overlast en gevoelens van onveiligheid weggenomen.
HartvoorWassenaar wil dat de vermindering van het aantal vluchtelingen in goed overleg met Duinrell en het COA tot stand komt. En voor de zomer van 2025 wordt gerealiseerd. In 2028 zal de opvang van vluchtelingen weer teruggebracht worden naar de oude situatie. De zomermaanden wordt Duinrell gebruikt waar het voor bedoeld is. Toeristen. Minder overlast en beter voor de lokale economie.
Maar wat ons nog het meeste stoort, is dat zomaar beslissingen worden genomen door de burgemeester met zijn wethouders. Beslissingen die voorbehouden zijn aan de raad. En dan maar klagen dat de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen zo laag is. Gebeurt wanneer je de Wassenaarders links laat liggen. Het gaat om democratie en wat de Wassenaarders willen.
HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide