We vragen ons af wat nou de conclusies zijn van het bestuurscultuuronderzoek en wat het gebracht heeft.
Aanleiding van het bestuurscultuuronderzoek
Naar aanleiding van de “afscheidsspeech” van mevrouw Klaver-Bouwman december 2022 ging de burgemeester een bestuurscultuuronderzoek doen. Het was hard nodig. Wanneer een afscheidnemende VVD-wethouder zulke beschuldigingen uitspreekt over een collega wethouder dan moet dat onmiddellijk onderzocht worden. Hij geeft meer dan € 50.000 uit voor zo’n onderzoek.
Wat werd wel/niet onderzocht?
Maar vreemd genoeg worden die beschuldigingen zelf NIET onderzocht. Ook niet na lang en veel aandringen. De burgemeester was er zelf de hele tijd bij en heeft vastgesteld en verklaard dat de uitspraken van de ex-wethouder onwaar en onjuist zijn. Dus dat hoefde niet meer onderzocht te worden. Maar hij wilde dit niet in het openbaar uitspreken.
Een collega VVD-er afvallen? Dat doe je als burgemeester toch niet?
Wat onderzocht moest worden is eigenlijk nooit duidelijk. Het is een dure afleidingsmanoeuvre.
Onderzoeksresultaten
Het bestuurscultuuronderzoek telde een behoorlijk aantal pagina’s, maar zonder serieuze conclusies. De onderzoekers konden er geen pap van maken.
Maatregelen
De enige maatregel is dat uiteindelijk spreektijden zijn ingevoerd voor de verschillende fracties tijdens de raadsvergadering. De coalitie heeft met 11 zetels 66 minuten spreektijd, de oppositie heeft met 10 zetels 43 minuten. Hinderen van de oppositie? Verbetering van de bestuurscultuur?
Een goede bestuurscultuur
Heeft het onderzoek de afgelopen twee jaar bijgedragen aan verbetering van de bestuurscultuur? We betwijfelen het. Belangrijke onderwerpen worden in de achterkamer behandeld en voor de rest dreigt de raad een “stempel van goedkeuring”-machine te worden.
We denken dat de bestuurscultuur verbeteren kan wanneer een burgemeester zich er midden in plaatst.
Wij vinden dat een Burgemeester van Wassenaar een verbinder moet zijn. Die mensen bij elkaar brengt, ook als het moeilijk is. Hij/zij moet ook een boegbeeld zijn voor Wassenaar. Stevig staan voor de belangen van Wassenaar en de Wassenaarders. Moeilijke beslissingen open en eerlijk laten nemen door het hoogste orgaan in Wassenaar, de gemeenteraad. Geen achterkamertjes politiek. Geen geheime agenda’s.
Een Burgemeester van Wassenaar zorgt er voor dat iedere politieke partij zijn geluid kan laten horen, zodat Wassenaarders goed geïnformeerd zijn.
Een Burgemeester moet betrouwbaar en integer zijn.
Een Burgmeester van Wassenaar moet realistisch zijn en niet alles mooi praten. Want niet alles is mooi.
Een burgemeester moet onafhankelijk zijn en boven de partijen staan. Niet leunen op de steun van slechts een deel van de raad.
Een burgemeester wordt zo DE gezaghebbende Burgemeester en geeft een enorme impuls aan de bestuurscultuur van Wassenaar.
Dat is goed voor Wassenaar.
HartvoorWassenaar,
Solide