Jaarlijks maken de vervoerders een vervoerplan waarin staat hoe bus, tram en metro gaan rijden in het komende jaar. Ze vormen de basis voor de nieuwe dienstregeling. Jaarlijkse aanpassingen zijn bijvoorbeeld nodig door werkzaamheden waardoor een tramlijn een andere route moet volgen of doordat een busrit in de avonduren zo weinig passagiers heeft dat het niet langer rendabel is deze busrit te handhaven. Dit onderbouwen de vervoerders met telcijfers.
Andere aanpassingen kunnen zijn het wijzigen van een route vanwege de komst van een nieuwe voorziening, zoals een ziekenhuis of een opleidingsinstelling, of een nieuwe woonwijk. Grote wijzigingen in het netwerk bespreken de vervoerders vooraf met de gemeenten. Hierbij is ook de MRDH betrokken.
Proces bij gemeenten
De MRDH beoordeelt de plannen van de vervoerders (toetsing aan de Kadernota OV en de concessie-afspraken) en stemt hiermee in na een consultatieronde bij de gemeenten en consumentenorganisaties. Het staat de gemeenten vrij hoe zij input ophalen voor hun reactie richting de MRDH op de vervoerplannen. Bijvoorbeeld het bespreken in een raadscommissie of in het college. Sommige gemeenten betrekken hier ook hun inwoners bij. De inwoners reageren in dit geval bij hun eigen gemeente.
Kosten
De MRDH ontvangt geld vanuit de Brede doeluitkering verkeer en vervoer (BDU) om de exploitatie van de vervoerders te bekostigen. Het BDU-budget staat al jaren onder druk. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor ingrijpende wijzigingen in de dienstregelingen en de lijnvoering. Gaat in de ene gemeente een bus vaker rijden, dan zal er ergens anders in de regio een bus of tram minder moeten gaan rijden. Vervoerders beoordelen vanwege hun kennis van het ov-netwerk of de wijzigingsvoorstellen vanuit de gemeenten realiseerbaar zijn. Gelet op het beperkte budget is het niet mogelijk om aan alle wensen van gemeenten te voldoen.
Ontwerp-vervoerplannen 2026
Op 12 maart zijn de ontwerp-vervoerplannen 2026 van de vervoerders HTM, RET en EBS vrijgegeven voor reactie van de 21 gemeenten, het METROCOV, de provincie Zuid-Holland en vervoerder Qbuzz. De reactietermijn loopt tot en met 16 mei 2025.
Als u als inwoner wilt reageren op de ontwerp-vervoerplannen (de basis voor de dienstregelingen van tram, metro en bus) dient u uw reactie te richten aan uw eigen gemeente. De gemeenten dragen zorg voor een eventuele opname in hun reactie naar de MRDH.