Katwijk heeft tientallen bunkers onder het zand maar helaas geen bunker die te bezoeken is. Door de stichting Atlantikwall Katwijk is enkele jaren overleg gevoerd met Staatsbosbeheer om een bunker in de zeereep onder het zand vandaan te halen en als informatiecentrum in te richten. Helaas heeft Staatsbosbeheer definitief nee gezegd. Katwijk is daardoor de enige kustplaats waar geen bunker uit WO II te bezoeken is. Noordwijk, Wassenaar en Scheveningen hebben die mogelijkheid wel.
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankmuren, tankgrachten en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Katwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. En daarvoor werden nagenoeg alle woningen aan de Boulevard en omgeving gesloopt.
Bunkerdag landelijk
Landelijk zijn tientallen bunkers geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Daarvoor is een kaartje (polsbandje) nodig dat ook in het DUNAatelier wordt verkocht.
Volwassen (13+): €7,50
Kinderen (4-12 jaar): € 4,00
Kinderen (0-3 jaar): Gratis
Veteranen: Gratis op vertoon van de Veteranenpas
Met dat polsbandje kan ook in Noordwijk het Museum Engelandvaarders en Atlantikwall Museum Noordwijk worden bezocht. In Wassenaar Rijksdorp is het bunkercomplex voor één dag geopend. Bespaar wachttijd bij deze plaatsen door tijdens je bezoek aan het DUNAatelier het toegangskaartje voor alle bunkers te kopen. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl
Bunkerdag in Katwijk.
Aan de Boulevard van Katwijk is naast het DUNAatelier een stuk tankmuur ontsloten en zijn elementen toegevoegd die deel uitmaakten van de verdedigingslinie vanaf de zee, zoals Tetraëders en Aspergeblokken. Tevens is bij het DUNAatelier een ééndaagse expositie te bekijken met foto’s van bunkers in de Zuidduinen, de afbraak van de Boulevard en van de barakken bij het voormalig vliegveld Valkenburg. Ook de plannen voor hergebruik van deze barakken.
Virtuele rondreis ‘de verborgen bunkers’
Wat onder het zand ligt, kunnen we nog niet zichtbaar maken. Door de weigering van Staatsbosbeheer om vanuit een bunker informatie te verstrekken zochten we naar een andere methode. En dankzij de moderne technieken hebben we een virtuele tijdreis kunnen realiseren. De virtuele route begint bij het fietspad Katwijk / Wassenaar en voert langs verborgen bunkers die nog altijd onder het Katwijkse duinzand liggen. Ook wordt zichtbaar dat de Duitse verdedigingslinie grote gevolgen had voor het kustdorp. Het project is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Stichting Atlantikwall Katwijk, Stichting Verborgen Stad en de gemeente Katwijk. De ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Erfgoedtafel Atlantikwall (provincie Zuid-Holland) en de gemeente Katwijk. De combinatie van historisch onderzoek en digitale technologie maakt het mogelijk om plaatsen van betekenis uit het oorlogsverleden opnieuw te duiden.
De virtuele route en de expositie kunnen gratis bekeken worden. Ook te downloaden via de app History5D.
Datum: zaterdag 24 mei 2025
Tijdstip: 10.00 uur – 17.00 uur
Locatie: DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31 (Duinplein t.o. de Vuurbaak), Katwijk aan Zee
U bent van harte welkom op zaterdag 24 mei 2025!