Skip to content
Politiek

Kadernota 2026: College verdedigt koers, raad zet eerste politieke accenten

5 juli 20255 minute read
Archieffoto. De gemeenteraad in vergadering bijeen. Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

De gemeenteraad van Wassenaar besprak afgelopen dinsdag de Kadernota 2026, waarin de financiële koers voor de komende jaren wordt uitgezet. De vergadering was eerder afgelopen dan gepland en verliep beheerst. Het onverwachte vertrek van de fractie van Hart voor Wassenaar halverwege het debat vormde het meest opvallende moment van de raadsvergadering.

Financieel beeld: voorzichtig sluitend, weinig ruimte

Uit de Kadernota 2026 blijkt dat Wassenaar er op papier financieel beheerst voorstaat. De begroting voor 2026 en 2027 is sluitend, en dat zonder onttrekkingen aan de algemene reserve. Toch is het financiële beeld broos. De structurele ruimte blijft beperkt en het meerjarenbeeld laat nauwelijks marges zien voor nieuw beleid. Belangrijke oorzaken zijn de stijgende uitgaven in het sociaal domein, hogere lonen en prijzen, en aanhoudende druk op de ambtelijke capaciteit. Daar komt onzekerheid bij over de toekomstige rijksbijdragen. De gemeente kiest daarom bewust voor financiële voorzichtigheid: bestaande voorzieningen blijven overeind, maar nieuwe ambities worden uitgesteld of kritisch tegen het licht gehouden.

Politieke kleur op het palet

Tegen deze achtergrond van financiële voorzichtigheid en uitgestelde ambities begonnen de fracties met hun inbreng. Hun bijdragen waren divers en ging van waardering voor stabiliteit tot aan frustratie over het uitblijven van echte keuzes. Charlotte Rogge – Schneider (VVD) was overwegend positief. Ze benadrukte het belang van gezonde overheidsfinanciën als basis voor investeringen in sport, jeugd en leefbaarheid. Toch werden zorgen geuit over het onderhoudsniveau van het openbaar groen. Sabrina Everard (CDA) prees de inzet voor cultuur, sport en armoedebestrijding, met speciale aandacht voor theater de Warenar en de Voedselbank. Wel uitte de fractie zorgen over oplopende jeugdzorgkosten en het verdwijnen van de taalklas voor kinderen uit het AZC.

Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) uitte stevige kritiek op het financiële beleid van het college. Volgens de fractie worden problemen vooruitgeschoven, is de nota onvoldoende onderbouwd en ontbreekt het aan duidelijke keuzes. Uit protest tegen de gang van zaken in het debat, waarbij door Hendrickx ondermeer werd opgemerkt dat vier interrupties te weinig is, verliet de fractie halverwege de vergadering demonstratief de zaal.

Rogier Krabbendam (D66) steunde de hoofdlijnen van de nota, maar pleitte voor meer transparantie bij grote investeringen en scherpere keuzes richting de toekomst. Ook werd aandacht gevraagd voor het onderhoud van gemeentelijke landgoederen. Sonja Hibbert (GroenLinks) legde de nadruk op duurzaamheid en sociale voorzieningen. De fractie vroeg zich af of bezuinigingen op bijvoorbeeld het groenbeheer wel verantwoord zijn, zeker in het licht van klimaatverandering. Ook uitte zij zorgen over oplopende kosten voor afvalverwerking.

Henri van Smirren (PvdA) benadrukte onder meer het belang van toegankelijke buitenruimte, zeker voor ouderen en mindervaliden. Bezuinigingen op groen zouden volgens de partij directe gevolgen kunnen hebben voor de toegankelijkheid van paden en stoepen. Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) was kritisch over de oplopende schulden en het gebrek aan beleidsruimte. De fractie riep op tot financiële realisme en waarschuwde voor onderschatting van risico’s. Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) was afwezig wegens ziekte en leverde dus geen inhoudelijke bijdrage aan het debat.

Wethouder Van Doeveren verdedigt koers en benadrukt realisme

In zijn beantwoording aan de raad ging wethouder Financiën Laurens van Doeveren uitgebreid in op de zorgen en kritiekpunten die tijdens het debat naar voren kwamen. Hij benadrukte dat het college bewust kiest voor een behoedzame koers: “We doen geen beloftes die we financieel niet kunnen waarmaken.” Volgens Van Doeveren ligt de focus op het behouden van bestaand beleid en het waarborgen van de uitvoering, ondanks de beperkte ruimte in de meerjarenbegroting.

Op vragen over het verschuiven van het ‘ravijnjaar’ en het ontbreken van structurele overschotten antwoordde hij dat het college erin is geslaagd om zonder onttrekkingen aan de algemene reserve een sluitend meerjarenbeeld voor 2026 en 2027 te presenteren. Tegelijk erkende hij dat de risico’s richting 2028 reëel zijn, onder andere vanwege de onzekere uitkomsten van het nieuwe gemeentefonds en stijgende uitgaven in het sociaal domein.

Met betrekking tot de bezuinigingen op het groenonderhoud gaf hij aan dat het college bereid is om die afweging bij de begroting opnieuw te bekijken. Over de investeringen in onder meer de Warenar, de dorpskern en duurzaamheid verwees hij naar het principe van “waardevast sturen”: alleen investeren als het past binnen een duurzaam financieel kader.

Van Doeveren sloot af met een oproep aan de raad om in het najaar bij de begroting zelf de kaderstellende handschoen op te pakken: “De keuzes worden dan scherper, en het is aan u om daarin politieke prioriteit aan te brengen.”

Twee amendementen aangenomen

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota diende de PvdA-fractie twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) in – beide werden aangenomen.

Het eerste amendement, mede ondertekend door CDA, D66 en GroenLinks, betrof een verhoging van de gemeentelijke bijdrage aan de Voedselbank. Daarmee geeft de raad invulling aan de wens om kwetsbare inwoners ook in tijden van stijgende kosten extra zekerheid te bieden. Het tweede amendement, mede ondertekend door GroenLinks, VVD, D66 en CDA, regelde structurele financiering voor een extra consulent op basis van de Jeugdwet. Daarmee wordt de capaciteit in het sociaal domein uitgebreid, met als doel tijdigere en betere ondersteuning van jongeren en hun gezinnen.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen

Geen reacties

Back To Top