Voorschoten – In ‘De Bollenschuur’ schuin tegenover Kasteel Duivenvoorde is sinds twee maanden het sfeervolle kookatelier ´De Keuken van Greendelicious´ gevestigd. Met groenten, kruiden en eetbare bloemen in de hoofdrol. Culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn zwaait de scepter en neemt haar gasten mee in de pure en verrassende smaken van de seizoenskeuken.
Brocante en strak design
Vanuit het raam op de tweede etage roept Natascha me vrolijk toe:”Ik kom eraan!” ´De Bollenschuur´ ziet er na maanden van renovatie fantastisch uit. Robuuste diepblauwe houten deuren en een landschapstuin omringd door design (buiten)meubels. Achter een, van wilgentenen gevlochten, poort schuilt de urban kitchen garden van ‘De Keuken van Greendelicious´. De kassen die in de directe omgeving stonden, zijn sinds kort weg om plaats te maken voor open weilanden. Terwijl Natascha een kop verse thee voor me zet, bewonder ik haar atelier. Een lange eettafel met een tafelblad met bijzondere botanische tekeningen, omringd door diverse oude houten stoelen. Aan de wand hangt nostalgisch tuingereedschap, weelderige planten slingeren zich rond smeedijzeren tuinhekken. Een boekenkast met mooie kook- en tuinboeken en een zitje waar in de winter een houtkachel brandt; het voelt heel huiselijk en warm. Dat alles in combinatie met Engelse industriële lampen, een stoere bar met steigerhouten panelen afgewerkt met een zinken blad en Marokkaanse tegels uit de jaren zestig. Verderop staan roestvrijstalen spoelbakken en werktafels. De eclectische stijl – een mix van brocante, industrieel en strak design – is bijzonder sfeervol en op elkaar afgestemd, zonder overdadig te zijn. “Ik ben er ongelooflijk blij mee, zo had ik het ook voor ogen. Ik houd van spullen met een verhaal en ben gek op brocante. Het servies en bestek had ik al. Ik verzamel graag dit soort spulletjes, ga vaak naar veilingen en struin kringloopwinkels af op zoek naar mooie voorwerpen”, vertelt Natascha.
Culinair avontuur
“Hoe is dit culinaire avontuur begonnen?”, vraag ik haar. “Ik ben altijd al met plantjes en kruiden in de weer geweest. Als klein meisje hielp ik mijn vader graag in de tuin. Later vond ik het heerlijk om in de keuken te experimenteren. Groenten, kruiden en eetbare bloemen oogstte ik uit mijn eigen jardin potager in onze stadstuin. Onze kippen, Mathilde, Persila en Elisabeth, zorgden dagelijks – en ook nu nog – voor kakelverse eieren. Ik deelde mijn recepten op Facebook, hield een blog bij en schreef voor foodsites. In 2012 kwam mijn eerst kookboek ‘Greendelicious – puur koken met je eigen oogst’ uit. Naast recepten met vooral groenten in de hoofdrol, geef ik daarin ook tips over het kweken en oogsten van seizoensgroenten en laat de veelzijdigheid ervan zien. Zelfs op een klein balkon is er wat dat betreft meer mogelijk dan je zou denken. Vorig jaar verscheen mijn tweede boek ‘Greendelicious – kruiden’. In die periode had ik ook nog een eigen communicatiepraktijk en pakte ik vrij intensieve interim-klussen op. Op een gegeven moment merkte ik dat die combinatie teveel werd. Voor het schrijven van een boek heb je creatieve ruimte nodig en die ruimte had ik niet. Ik heb mijn interim-klus overgedragen en heb me vol overgave op het bedenken, schrijven, stylen en fotograferen van de gerechten gestort. Na negen maanden was mijn tweede boek geboren”, lacht de charmante Natascha. En met succes. Want haar boeken zijn niet te versmaden, de kleurrijke recepten zijn origineel, hebben een schitterende opmaak en zijn ook voor beginnende koks goed te bereiden. Ook de styling en de fotografie van het boek nodigen daartoe uit. De passie voor koken en de liefde voor de natuur spat ervan af. “Ik wilde heel graag een kookatelier en heb vorig najaar besloten er helemaal voor te gaan en mijn werk als interimmer te stoppen. Luigi, mijn vriend, is degene geweest die me heeft aangemoedigd mijn droom te volgen.”
In de leer bij top-chef Rachel Demuth
Maanden van voorbereiding zijn eraan vooraf gegaan. Natascha heeft zich in het Engelse Bath bij top-chef Rachel Demuth laten omscholen tot vegetarian chef. Rachel Demuth had 26 jaar lang een van de beste vegetarische restaurants van Engeland en runt sinds 2001 de ‘Demuths Cookery School’, waarin ze door een aantal van haar topkoks wordt bijgestaan. Natascha: “Het was een cadeau aan mezelf. Ik ben autodidact. Iedereen kan wel zeggen dat ik heerlijke recepten maak, maar ik wilde een stevige basis hebben. Vooral omdat er bij een kookatelier zoveel meer komt kijken. Het was echt geweldig, het was tweeënhalve week buffelen, maar ik heb zo ontzettend veel geleerd. En zij hebben van mij weer tips gekregen hoe je de perfecte pasta maakt. Dat heb ik namelijk van mijn Italiaanse schoonfamilie geleerd. Ik heb alles opgesnoven en merkte dat ik eigenlijk al een goede basis had. Vol zelfvertrouwen ben ik naar huis gegaan met het diploma op zak.” Alleen een goede locatie voor haar eigen kookatelier ontbrak nog. Toen de nieuwe eigenaren van ‘De Bollenschuur’ – tuinontwerper Machiel Vlieland van tuinwinkel Extra Vert en zijn vriend Marco Marquez – over haar plannen hoorden, viel alles op zijn plek. “Zij waren zo enthousiast en boden mij de bovenste etage als bedrijfsruimte te huur aan. Het paste binnen het bestemmingsplan en het groene concept van de huidige bollenschuur als onderdeel van de Duivenvoordecorridor. Eind mei is het atelier geopend. Het is ongelooflijk, ik ben pas twee maanden open maar het loopt storm. Het heeft me echt overweldigd.”
Workshops, proeverijen, feestelijke lunches en diners
Het aanbod van het kookatelier is heel divers. Je kunt je inschrijven voor verschillende workshops, die aan het seizoen zijn aangepast. Zoals nu: Zomerse mezze uit de Méditerranée, Fast & delicious, De Italiaanse plattelandskeuken, Koken met eetbare bloemen, Kruiden & specerijen en Fare la pasta. Aan de workshops kunnen maximaal acht personen deelnemen. Daarnaast biedt Natascha workshops op maat aan voor bedrijven en andere geïnteresseerden. “Voor grotere groepen combineer ik het met een wijnproeverij van Ingo Wewer, die bijzondere wijnen uit Europa importeert. Hij is als huissommelier aan mijn kookatelier verbonden. Ik verzorg ook besloten lunches en diners. Het is heel bijzonder dat mensen hier een blije of waardevolle gebeurtenis komen vieren én dat ik dat mag verzorgen.” De gasten in het kookatelier zijn heel divers. “Er komen veel meer carnivoren dan vegetariërs. Zij zijn aangenaam verrast wat een smakelijke gerechten je met louter groenten, kruiden en bloemen kunt maken. Ook de combinatie moestuinieren en koken slaat goed aan. De moestuin hier bij het kookatelier dient als inspiratietuin, maar voor de workshops oogsten we er ook uit, zoals courgettebloemen, Oost-Indische kers en kruiden. Veel mensen weten niet wat je daar allemaal mee kunt doen. Bijvoorbeeld met dropplant (Agastache). Een prachtige vaste sierplant met paarse aren, waarvan zowel het blad als de bloemen eetbaar zijn. Je kunt het verwerken op een bruschetta met paddenstoelen en knoflook, maar het is ook lekker in een ijskoude kruidenlimonade met dragon, munt en citroen. De paarse bloemen erin maken het extra feestelijk.” Het koken met de seizoenen mee past helemaal in de tendens van nu. We willen verse producten, liefst direct van het land en onbespoten. Natascha zelf kijkt al uit naar de herfst. “Ik heb twaalf aardperen gepoot, in het najaar kan ik er dan honderden oogsten. Het water loopt me nu al in de mond als ik denk aan ravioli met aardpeer en tijm of geroosterde aardpeer met tijm en knoflooktenen uit de oven, die we ermee zullen maken.”
Inspiratiebronnen
Natascha laat zich inspireren door internationale (vegetarische) chef-koks, zoals de Amerikaanse Deborah Madison, de koks van River Café in Londen en de zeer succesvolle Yotam Ottolenghi met deli’s en restaurants in Londen en auteur van de culinaire bestseller ‘Plenty’. De mediterrane keuken spreekt haar het meest aan. Niet alleen de Spaanse en Italiaanse, maar ook die uit de Noord-Afrikaanse landen. Dat zie je terug in de workshop Zomerse mezze uit de Méditerrannée, met hapjes uit Libanon, Tunesië, Marokko, Italië en Spanje. Ook de keuken van India – rijk aan specerijen, granen en groenten – brengt haar op ideeën.
Nieuwe plannen
Natascha zit vol met plannen. “Vanaf de herfst ga ik huiskamerdiners aanbieden. Ook starten we hier in het atelier met wijnproeverijen, gecombineerd met door mij ter plaatste bereide antipasti. Iedereen die het leuk vindt om een jaar lang één keer per maand te komen koken in een vaste groep, kan zich aanmelden voor ‘De Kookclub van Greendelicious’. Op de site staat binnenkort alle informatie, ook over de workshop foodfotografie en -styling, die vanaf augustus van start gaat in samenwerking met foodfotografe Simone van den Berg en foodstyliste Alexandra Schijf.” Natascha neemt me nog even mee naar haar inspiratiemoestuin. Daar staan oude appelkisten vol met snijbiet, borage (komkommerkruid), Kaapse knoflook, blauwschokkers (kapucijners), bergamot, koren- en goudsbloemen. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en in de verte zie je de masten van de zeilboten op kanaal de Vliet. “Aan het eind van een drukke dag, trek ik me hier graag even terug om te genieten van de natuur.” Natascha is zoals haar gerechten: puur, vrolijk en creatief, met een tomeloze energie voor dat waar ze helemaal voorgaat.
Interesse in een workshop, speciaal etentje of inspiratie opdoen voor je eigen keuken? Kijk op www.dekeukenvangreendelicious.
© Manon van Schaik
Gespot in Wassenaar
In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.