HartvoorWassenaar heeft tijdens de coalitieonderhandelingen, eerder dit jaar, een aantal financiële maatregelen op tafel gelegd. Deze maatregelen waren nodig om de enorme verslechtering van onze financien te stoppen en stappen te zetten naar verbetering. De partijen die met elkaar aan boord zijn gegaan (HartvoorWassenaar /VVD /LokaalWassenaar!/GL) hebben zich toen door de gemeente goed laten informeren over de financiële situatie.
De conclusie was dat een verhoging van de inkomsten noodzakelijk was. We willen een “prudent” financieel beleid. Wat ons zorgen baarde was dat de afgelopen tijd de reserves fors zijn ingezet om de jaarlijkse tekorten te dekken. En ondanks de inzet van deze reserves werd de dienstverlening aan de Wassenaarders steeds minder.
De maatregelen die we hebben genomen bestaan uit de verhoging van de OZB (20%) en de toeristenbelasting (verdubbeling). Daarnaast komt er een andere planning van de investeringen. Daarmee wordt voorkomen dat we geld moeten gaan lenen. En wanneer bezit van de gemeente geen maatschappelijk nut heeft, zullen we het verkopen. Dit brengt de nodige cash binnen.
Is Wassenaar financieel gezond? We zijn goed op weg. De boot lekt niet meer. Nu water uitscheppen. En dan vooruit.
Ondertussen zullen we een deel van de hogere inkomsten inzetten om de dienstverlening aan de Wassenaarders te verbeteren. Vooral aan onderhoud van groen en de wegen. Maar ook gaan we geld besteden aan betere communicatie met de Wassenaarders. Alles bij elkaar €1mln. We hebben toch een tegenvaller: Energie gaat ons €600.000 meer kosten.
Nu HartvoorWassenaar met haar wethouder in het college zit, hebben we ook meer zicht op het ambtelijk apparaat. We werken dagelijks samen. Het is goed dat onder leiding van de burgemeester vorig jaar het Wassenaarse deel is losgekoppeld van de WODV. Het functioneerde slecht.
We beleven nu het eerste volle jaar met ons eigen apparaat. En dat heeft veel ervaringen opgeleverd. Er werken veel goede mensen bij onze gemeente. Maar er zijn veel essentiële functies niet bezet, te veel mensen hebben afscheid genomen. Ook zijn er bij de uitvoerende afdelingen behoorlijke tekorten. Bijvoorbeeld: de afdeling groen onderhoud heeft een tekort van 10 mensen. 9 in plaats van de nodige 19. En doordat de organisatie zoveel veranderingen heeft doorgaan, moeten vele werkmethodes opnieuw ingericht worden.
We hebben vastgesteld dat er heel veel werk verricht moet worden om het ambtelijk apparaat weer op orde te krijgen. Dat heeft ons wel verrast. En het zal een aantal jaren kosten. En geld. Maar daarvoor hebben we inmiddels de middelen. We vinden dit eigenlijk verreweg de belangrijkste opgave voor de komende jaren.
HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Het klopt