In vier artikelen zullen we deze week ons standpunt betreffende de OZB verhoging uiteenzetten. Dit is het eerste artikel.
1. Zelfstandigheid van Wassenaar
HartvoorWassenaar wil dat Wassenaar een zelfstandige gemeente blijft. Daar hebben we vele redenen voor en we geloven dat het overgrote deel van de Wassenaarders er ook zo over denkt. Het heeft te maken met onze identiteit, de manier waarop we hier willen wonen en leven en hoe we het bestuur van Wassenaar in eigen hand houden.
Fuserende gemeentes
De Rijksoverheid wil echter dat gemeentes groter worden. De gedachte is dat grote gemeentes de complexe taken die gemeentes hebben beter kunnen uitvoeren. En met minder gemeentes wordt Nederland, in de ogen van de overheid, beter bestuurbaar (344 per 1 januari 2022, op 1 januari 2012 nog 415).
Veel gemeentes hebben besloten om op te gaan in een grotere gemeente. Zo hebben in Zuid Holland de gemeentes Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne vrijwillig gestemd voor fusie per 1 januari 2023, tot de gemeente Voorne aan Zee (73.000 inwoners, Wassenaar 27.000). Dus het fuseren van gemeentes gaat gestaag door. Alleen is Wassenaar even niet op de radar.
Gedwongen fusie
Wanneer een gemeente niet wil fuseren, dan wordt het voor de overheid lastiger. Dwingen kan niet zomaar. Maar er zijn twee mogelijkheden om een gemeente te laten fuseren. En dat is wanneer een gemeente onvoldoende bestuurskracht heeft (in staat is zichzelf te besturen en met anderen samen te werken) en/of wanneer de financiële situatie van een gemeente “onhoudbaar” is.
Bestuurskracht van Wassenaar
In Wassenaar is de afgelopen 15 jaar twee keer de bestuurskracht onderzocht. Achteraf bleek dat dit beide keren de wens van de provincie was, en dat het resultaat eveneens conform wens van de provincie was. Het eerste bestuurskracht onderzoek gaf aan dat een fusie van de ambtelijke organisaties van Wassenaar en Voorschoten nodig was om in de toekomst voldoende bestuurskracht te hebben en klaar te zijn voor “de nieuwe uitdagingen”. Het resultaat van het tweede bestuurskracht onderzoek (2017) was dat Wassenaar en Voorschoten zo snel als mogelijk moesten fuseren zodat de gefuseerde ambtenarenorganisatie eindelijk goed kon gaan werken.
Fusie met Voorschoten ging niet door
Na het vertrek van Hoekema werd Aptroot begin 2017 tijdelijk burgemeester. Ook in Voorschoten kwam een tijdelijk burgemeester na het plotselinge vertrek van de Voorschotense Burgemeester.
Hun opdracht was om Wassenaar en Voorschoten te fuseren. Eind 2017 werd echter besloten dat dit niet doorging. Voorschoten was tè verbonden met Leiden (politie, brandweer, GGD enzovoort) en Wassenaar was te afhankelijk van Den Haag. Een fusie zou te veel toestanden met zich mee brengen en eigenlijk was het technisch onmogelijk.
Zelfstandigheid van Wassenaar op lange termijn
Een fusie van Wassenaar was dus van de baan. Voorlopig. Maar de drang naar minder, maar vooral grotere gemeentes is nog zeer levendig en leidt ieder jaar tot nieuwe gemeentelijke fusies. En voor Wassenaar? De enige mogelijkheid om te fuseren is met Den Haag.
Wanneer? Dat hebben we voor een belangrijk deel in eigen hand. Hopelijk nooit.
Maar dan moet je solide beleid voeren. Beleid dat niet altijd even populair is. En er zijn dan momenten dat je leiderschap en politieke moed moet tonen.. En met het HartvoorWassenaar team hebben we die politieke moed:
Nel Westgeest
Hans Kienstra
Nicolas Pesman
Ber Wesselingh
Francoise van Leeuwen
Irma van der Marel
Pasquale van Vliet
Henri Hendrickx
Solide. Het klopt