Skip to content
Kitten Catniss in het hospitaal. Fotocredit: Dierenambulance Den Haag

Dierenambulance Den Haag radeloos: “Laat je kat helpen!”

Dierenambulance Den Haag
19 augustus 20233 minute read

Asiels zitten op dit moment overvol. Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage vangt normaal alleen gewonde en zieke katten op in hun hospitaal, maar nu zij gezonde, gevonden kittens niet naar de asiels kunnen brengen, bieden zij ook deze diertjes onderdak en zorg. Het gevolg: ook hier zijn bijna alle “bedden” bezet. Oorzaak van deze malaise is het feit dat katteneigenaren het nalaten om hun kat te castreren of te steriliseren. Daarom roepen de medewerkers op: “Alsjeblieft, help je kat!”

Yvonne van Laar, afdelingshoofd Dierenverzorging van het dierenhospitaal vertelt: “We zien iedere zomer veel dumpingen van dieren en met name van kittens, maar dit jaar is het extreem. Afgelopen weekend nog, toen werd er aan de Pieter Lastmanstraat in Den Haag een doos met een moederpoes en zes kittens gevonden. We stromen over. Normaal verblijven er dertig tot veertig katten in ons hospitaal, nu zitten we boven de honderd! Het lijkt een corona-gevolg. Tijdens corona kochten veel mensen een kat, maar ze hebben die vaak niet laten helpen. Het resultaat loopt nu op straat. We zien ook dat de kittens die gevonden worden, ouder zijn dan in vorige jaren. Normaal halen we veel kittens op van zes weken of zelfs jonger. Dit jaar zijn veel kittens twee tot zes maanden oud. We merken dat ze mensen gewend zijn. Het zijn geen verwilderde katten.”

Belang van neutraliseren

Het hospitaal roept mensen op om hun dier te laten helpen. Kittens die nu in het hospitaal zitten of over straat zwerven hebben daar natuurlijk niets aan, maar het is de enige manier om dit leed te voorkomen. Yvonne: “Je kunt je kat laten helpen vanaf zes of zeven maanden. Houd ze tot de ingreep echt binnen. Anders zit je ongewild met een nestje of maakt jouw kleine katertje toch al andere poezen zwanger.”

Geholpen katten komen minder in de problemen dan ongeholpen katten. Yvonne: “Ze zijn rustiger na hun castratie. Ze zullen minder ver van huis gaan. Dat betekent: minder aanrijdingen en ongelukken. Ze vechten minder, dus ze raken minder vaak gewond. Ze lopen veel minder risico op FIV (kattenaids), want die dodelijke ziekte lopen ze vaak op tijdens vechtpartijen met zwerfkatten. Ook voor de poezen geldt dat ze dichter bij huis blijven. Krolse poezen hebben de drang om verder weg te gaan en daarmee een grotere kans op ellende.”

Bezint eer ge begint

Yvonne: “Laat je jouw kat bewust niet helpen omdat het jou zo leuk lijkt om een nestje te verzorgen? Zet het uit je hoofd! Als je een nestje kittens wilt, word dan pleegouder van een opvangorganisatie. Zo help je de dieren die geholpen moeten worden. Wil je toch echt een eigen nestje? Besef waar je aan begint! Kittens zijn heel schattig, maar ook duur en ze kosten veel tijd. Zoek uit wat het kost: chippen, ontwormen, dierenartscheck, inenten, kattengrit, voer. Het loopt snel op. Ook onderschatten mensen de tijd die je eraan kwijt bent. En hoe vind je een goed thuis voor je kittens? Het is allemaal niet zo simpel.”

Zoek jij een kat of een kitten? Kijk op de website van Dierenambulance Den Haag (https://dierenambulancedenhaag.nl/adoptiedieren/) of neem contact op met lokale asiels. Je weet dan zeker dat de verzorging goed was en het dier bijvoorbeeld is ingeënt, gechipt en ontwormd.

Tags

AsielCastratieDen HaagDierenambulance Den HaagKattenRegio

Geen reacties

Gerelateerde artikelen
Back To Top