Skip to content
Fotocredit: Pixabay/JetalProducoes

Wassenaar werkt aan nieuw ouderenbeleid

15 juli 20242 minute read

De gemeente Wassenaar werkt aan een nieuw ouderenbeleid om de uitdagingen van de dubbele vergrijzing aan te pakken. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Dat moet gebeuren met het opstellen van een nieuwe nota ouderenbeleid. Daarmee wordt gestreefd om ouderen langer en gezonder thuis te laten wonen en tegelijkertijd kosten, zoals die van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), te beheersen.

Het proces is participatief van aard, waarbij ouderen, mantelzorgers en maatschappelijke organisaties actief worden betrokken. In juni 2024 zijn de missie, visie en uitgangspunten vastgelegd in het Beleidsplan Sociaal Domein Wassenaar, dat dient als fundament voor het specifieke ouderenbeleid. Dit beleid moet antwoorden bieden op de vragen ‘Waar gaan we aan werken?’ en ‘Hoe gaan we dat bereiken?’.

Diverse participatiesessies zijn georganiseerd om input te verzamelen van een breed scala aan betrokkenen. Deze sessies brachten acht prioritaire thema’s naar voren: wonen en fysieke leefomgeving, meedoen en sociale contacten, mantelzorgondersteuning, leefstijl en gezondheidsvaardigheden, inclusie, (medische) zorg, informatievoorziening en vervoersmogelijkheden.

Op basis van deze thema’s zijn drie hoofdopgaven geformuleerd: levensloopbestendig wonen en leven, gezond en vitaal ouder worden, en de beschikbaarheid van informatie, advies, ondersteuning, hulp en zorg. Deze opgaven zullen in de beleidsnota worden uitgewerkt tot concrete doelen en maatschappelijke effecten.

Om een breed draagvlak te creëren, staat er een derde participatiesessie gepland en zal een steekproef onder oudere inwoners worden gehouden. Dit moet ervoor zorgen dat het beleid nauw aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoners. Het college van B&W heeft als doel om de beleidsnota op 13 november 2024 voor te leggen aan de raadscommissie Mens en Maatschappij en op 26 november aan de gemeenteraad.

Met het nieuwe ouderenbeleid wil de gemeente Wassenaar anticiperen op de huidige en toekomstige behoeften van haar oudere inwoners en bijdragen aan een duurzame en inclusieve gemeenschap.

Tags

OuderenbeleidParticipatieVergrijzingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top