Skip to content
Fotocredit: PR

Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
20 augustus 20243 minute read

In het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september a.s. kunt u bij Stoomtrein Katwijk Leiden 25 modelbanen in verschillende schalen bewonderen. Tijdens de smalspoormodelbouwdagen tonen topmodelbouwers uit Duitsland, België, Engeland en Nederland hun modelbanen, diorama’s en modellen aan het publiek. Zij vertellen met passie over hun hobby en geven graag hun geheimen prijs. Bovendien schuilt er achter elke modelbaan of diorama een verhaal.

Modelbanen van zelfbouwers

Over de hobby van modelspoor bestaan veel vooroordelen. Je hebt er een goedgevulde portemonnee en een ruime zolder voor nodig. Modeltreinen van de bekende merken staan bekend als prijzig. De modelbouwers die naar Stoomtrein Katwijk Leiden komen, bewijzen dat je met wat geduld en creativiteit bijzondere resultaten kunt behalen en dat je deze hobby ook met een smallere beurs kunt uitoefenen. Zij bouwen hun modellen en landschappen zelf. Het is dan ook een veelzijdige hobby. Je kunt een sfeer oproepen met gevoel voor details. In modelbanen van andere modelbouwers zijn veel elektronica en digitale technieken verwerkt. En er zijn modelbanen bij waar sfeer en techniek zijn samengevoegd. En hoe het allemaal werkt, of hoe je dat doet? De modelbouwers leggen het u graag uit.

Modelbanen in verschillende schalen

Bij de smalspoormodelbouwdagen ligt het accent op modelbouwen in smalspoor in verschillende schaalgroottes. Smalspoor heeft minder ruimte nodig. Wat de modelbanen ook bijzonder maakt, is dat elke bouwer zijn eigen voorkeur heeft voor een land of landstreek. Ook hier is veel variëteit. Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Schotland, Zwitserland en de VS. Voor elk wat wils.

Diorama’s en kleine modelbanen

Heel veel aandacht is er altijd voor het diorama-collectief. In hun stand staan fraaie modelbaantjes gebouwd op het formaat van een vel papier, op A4 formaat dus, of de helft hiervan A5, een visitekaartje of een bierviltje. U zult versteld staan wat er op zo’n kleine oppervlakte aan details te ontdekken valt. Heeft u thuis nog een oude strijkplank staan?  Eddy de Wilde uit België heeft er een Zwitsers smalspoorstation van de Rhätische baan, bekend van Rail Away, op gebouwd.

Ook leuk voor kinderen

Kinderen hebben oog voor details. Naast kleine modelbanen staan er ook lange modulebanen. De grootste modelbaan is maar liefst 19 meter lang en beeldt een spoorlijn langs een denkbeeldige dierentuin uit. Deze modelbaan, Fantasia Zoo, zit vol leuke details waar je niet op uitgekeken raakt. Bij een andere modelbaan, “De Meester”, vernoemd naar de aanspreektitel van een machinist, mogen kinderen zelf de treinen in beweging zetten.

Rondrijden langs het Valkenburgse Meer

Uiteraard kun je dit weekend ook met de stoomtrein meerijden om het Valkenburgse Meer en een rit maken met een antieke dieseltrein met open wagens naar de remise.

Museumkaart

Met de museumkaart kunt u gratis naar binnen. Anders betaal je voor volwassenen 12 euro en kinderen van 4 t/m 12 jaar 9 euro. Met dit kaartje kun je de modelbanen bewonderen, het museum bezoeken en ritten maken met de stoom- en dieseltrein. Garantie voor een leuke dag uit voor jong en oud. Parkeren is gratis. Meer informatie vindt u op hun website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Tags

KinderactiviteitenModelbanenRegioSmalspoorSmalspoormodelbouwdagenStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top