Skip to content
De fietslichtjesparade. Fotocredit: Michel Porro

Fietsveiligheid in Wassenaar

Fietsersbond Wassenaar
13 september 20243 minute read

In het hele land zijn de scholen weer begonnen en houden wij, als Fietsersbond Wassenaar, ons hart vast. Cijfers laten immers zien dat het met de fietsveiligheid in ons dorp niet goed genoeg gesteld is. Scholieren van alle leeftijden nemen weer hun plaats in op het fietspad. Op een oma-fiets met bak, een elektrische fiets, óf op de, veel in het nieuws gekomen, fatbikes.

Tel daar met mooi weer nog extra toeristen en forensen bij, dan kunt u met ons concluderen dat het druk is en blijft op de veelal smalle en soms slecht onderhouden fietspaden in Wassenaar. Uit een onlangs verschenen rapport van Independer, bleek dat Wassenaar op de tweede plaats staat met 21,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Alleen Leiden staat nog boven ons op de ranglijst, die 23,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners telt.

Bij deze velen fietsongevallen zijn verschillende verkeersdeelnemers betrokken. Onder andere door de hoge snelheidsverschillen van alle weggebruikers, leiden deze ongevallen soms tot vervelend letsel. Door uitstel van een besluit op het Wegencategoriseringsplan, er volgt nog een burgerberaad, kan het lang duren voordat wij als Wassenaar uit de top tien zijn verdwenen. Toch kan dit een mooie ambitie zijn voor ons allen.

De Fietsersbond heeft zich al eerder uitgesproken dat zij voorstander is van meer fietsveiligheid, door 30 km in te voeren. Gewoon in héél Wassenaar. Dit zal leiden tot duidelijkheid en zal meer veiligheid creëren voor alle verkeersdeelnemers. Hopelijk wijkt de uitkomst van het burgerberaad en de besluitvorming door de raad hier niet vanaf.

Onlangs hebben we overleg gevoerd met de gemeente over het fietsparkeren in het centrum. We constateren dat er te weinig ‘nietjes’ zijn, om je (dure) fiets aan vast te maken. We hebben voorgesteld om uit te zoeken of er een ‘pop-up’ fietsenstalling in een leegstaand winkelpand met bewaking te realiseren is.

Afgelopen voorjaar organiseerden we een goed bezochte fietsvakantie informatieavond, in november keert ook de fietslichtjesparade weer terug op de kalender. Een parade, door ons dorp, met versierde fietsen met lichtjes en ‘glow-in-the-dark’ materiaal. Voor kinderen maar natuurlijk ook voor de (meer) volwassen mensen een uitdaging om hun fiets te pimpen! Hou de publicaties in de gaten voor de precieze datum en starttijd.

En dan nog een tip: Over enkele weken fietsen we ‘s morgens weer in de schemering van de opkomende zon, dus de hoogste tijd om onze fietsverlichting te controleren. En ouders, controleer ook die van uw kind(eren)!

Fietserbond Wassenaar, Wassenaar@fietsersbond.nl

Tags

Fietsersbond WassenaarFietsveiligheidWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top