Skip to content

HartvoorWassenaar: Duindigt en onze groene grachten

23 september 20243 minute read

Duindigt. Iedereen weet wat het is en waar het ligt. Duindigt is de nog enige overgebleven draf- en renbaan in Nederland en geniet al vele jaren grote bekendheid. Opgericht in 1906. Duindigt hoort in het rijtje Duinrell, Voorlinden, Wassenaarse Slag, Meijendel. Begrippen die in Nederland verbonden worden met Wassenaar. Duindigt is een van de namen die Wassenaar op de kaart zet.

Paardensport

Duindigt is het centrum voor de paardensport. Er vinden op de baan zeer regelmatig races plaats. Maar daarnaast zijn er veel andere activiteiten. In september, voor Prinsjesdag bijvoorbeeld, is Duindigt belangrijk als centrale plaats voor alle paarden.

Toekomst van Duindigt

Het hele gebied is in bezit van Stichting Beheer Renbaan Duindigt. Deze stichting heeft nogal wat schuld en de toekomst van deze Stichting is onzeker.

Er is geen geld om te investeren en Duindigt is in verval. We zijn er gaan kijken en het lijkt nergens op. Bovendien zijn er maandelijkse financiële tekorten. Maar als Duindigt failliet gaat, dan wordt het gebied verkocht aan de hoogste bieder. En een nieuwe eigenaar verdient het meeste geld wanneer hij er woningen en appartementen kan bouwen. En voor je het weet heb je daar een grote woonwijk met 500-1000 woningen.

De groene grachten van Wassenaar

Wanneer je op de kaart kijkt, dan zie je dat Duindigt, samen met een golfclub en een camping, de belangrijke buffer vormt tussen de bebouwing in Den Haag en Wassenaar.

Dat willen we zo houden. Dus zo lang Duindigt bestaat, zal er niet worden gebouwd en blijft het gebied de “groene gracht” van Wassenaar in het zuiden.

Een groen gebied dat de leefbaarheid van Wassenaar èn Den Haag vergroot.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar spant zich in om de leefbaarheid van Wassenaar zo goed mogelijk te houden. De bebouwing in Wassenaar neemt ieder jaar stap voor stap toe. Het verkeer door Wassenaar wordt ieder jaar drukker. In de directe omgeving van Wassenaar gaat enorm gebouwd worden. Valkenhorst met 7600 woningen, net aan de andere kant van de Hogeboomseweg.

Wat wil HartvoorWassenaar?

HartvoorWassenaar wil voorkomen dat we een aaneengesloten verstedelijkt gebied worden.

De vorige VVD-coalitie had besloten om toe te staan dat er grootschalig gebouwd kon worden. Een Casino, een hotel, woningen, appartementen en verlies van veel groen.

Het college opereert schimmig. We krijgen geen of onvoldoende informatie. En de direct betrokken partijen, die ons wel goed informeren, komen geen stap verder. Wij vinden dat de Burgemeester eindelijk eens verantwoordelijkheid moet nemen en de raad goed en volledig informeert. Hij heeft de wettelijke plicht!

HartvoorWassenaar is bereid een kleine prijs te betalen om de opbrengsten van woningbouw te gebruiken voor het behoud van Duindigt. 20-25 woningen die zeer goed in de omgeving passen. En die het behoud van Duindigt, als groene gracht, voor de lange termijn veilig stellen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top