Skip to content

Wassenaar door een Lensbaby

1 januari 20132 minute read

Wassenaar – Velen zullen begrijpen als ik het volgende zeg: gooi een leuk retro- of grungelaagje over je foto en het ziet er gelijk stukken beter uit. Het is ‘in’ om je foto’s aan te passen door middel van programma’s als Snapseed en Instragram.

Het simpelste kiekje krijgt een ouderwetse, maar professionele look waardoor de fotografie toegankelijker is geworden voor de amateur. Niks, urenlang achter Lightroom en Photoshoot om je foto prachtiger eruit te laten zien! Simpelweg een paar stappen op je telefoon en het is klaar.

Toegegeven: het is prachtig dat dit kan. Wie had ooit gedacht foto’s te kunnen maken, bewerken en gelijk posten op Facebook met een telefoon? Maar als liefhebber en beginnend professional zeg ik: jammer! Er is zoveel te experimenteren met camera’s en lenzen, wat snel vergeten wordt door al deze technologie. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Daar heb ik wel een antwoord op: omdat het geweldig is te experimenteren! Een kleine tijd terug kocht ik een Lensbaby over, een 2.0. Het scherpstellen wordt geheel bepaald door de fotograaf. Scherpstelling kan bepaald worden door de lenstube nauwkeurig in te drukken of uit te rekken. De scherpte van de foto, of eigenlijk de grootte hiervan, wordt vervolgens bepaald door de optic die je in de lens gestopt hebt. Om het scherptepunt heen loopt alles vervaagd weg.

Dit lensje gaf mij inspiratie om Wassenaar vast te leggen. Te beginnen bij een onderwerp dat de meesten zullen appreciëren: bloemen en planten. Gewoonweg een makkelijk onderwerp om mee te beginnen: geen beweging, wat het scherpstellen veel eenvoudiger maakt. Want vergist u zich niet: voor een lensbaby is enige kennis van zaken belangrijk en niet te vergeten concentratie en geduld. Zo makkelijk is het namelijk niet een mooie en geslaagde foto te maken!

Tags

BeeldLensbabyWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top