Skip to content

Expositie in de Warenar

26 maart 20132 minute read

Wassenaar – Beste Wassenaarders.nl lezers, hoewel ik zo nu en dan wat voor mijn column ‘Wassenaar in Beeld’ schrijf en fotografeer, ben ik ook veel bezig met mijn eigen projecten en opdrachten, waarvan u aankomende zondag, 31 maart, in de Warenar de opening van mijn tentoonstelling ‘Portretten’ kunt bezoeken!

Portretfotografie heeft me altijd al aangesproken, maar ben er vooral het afgelopen jaar ontzettend veel mee bezig geweest. Voor mijn opleiding, Fotografische Vormgeving op de Fotovakschool, heb ik verscheidene opdrachten moeten uitvoeren betreffende belichting, sfeer en het vastleggen van een goede blik. Door deze nieuwe kennis is het alleen maar een grotere uitdaging geworden en is mijn passie alleen maar meer gegroeid.

Hoewel een portret schieten misschien makkelijk klinkt, zijn er zoveel dingen om mee rekening te houden. Want wat betekend ‘het vastleggen van een goede blik’ precies? De achtergrond – niet te afleidend. Wat is de juiste belichting? Want dit bepaald tevens een groot gedeelte van de sfeer die neer gezet moet worden. Dit leren is in mijn ogen maar tot een bepaalde hoogte te doen. Want een sfeer is vaak pas te bepalen als je die persoon voor je hebt en de juiste blik vastleggen bepaald ook ‘het moment.’ Als je een portret maakt van iemand die helemaal geen zin heeft, zal dit iets anders opleveren dan wanneer iemand helemaal opgetut en met een grote lach voor je staat.

Een geïrriteerd persoon voor je camera hoeft tevens niets slechts op te leveren. Je zou bijna zeggen: misschien levert dit nog wel een veel interessanter portret op dan de ‘say cheese’ die we vaak genoeg in magazines en op reclameposters tegen komen. Je kan niets forceren, dus waarom geen gebruik maken van een situatie zoals die is?

Nabewerking speelt bij mijn portretten geen grote rol. Natuurlijk experimenteer ik graag, wat ook vaak genoeg interessant (zowel positief als negatief) materiaal op, maar ik neig sterk naar de klassieke portretten. Belichting goed, mooie sfeer, redelijk vaak omgezet in zwart/wit. Naar mijn gevoel maakt zwart/wit het portret, of eigenlijk de uitstraling van de persoon, krachtiger.

Bent u benieuwd naar mijn werk? Kom gezellig langs op 31 maart, tussen 14:00-16:00 uur, in de Warenar! Geen tijd om zondag langs te komen? De expositie blijft hangen t/m 26 april.

Tags

BeeldWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top