Skip to content

Perfect American Family in Wassenaar

9 april 20133 minute read

Wassenaar – “Say Cheese!” Wat mensen erg leuk vinden om te zien is een grote, onschuldige glimlach van zoon of dochterlief; een zorgeloze rij witte tanden van de partner. Dit is nogal een ‘zorgeloze, Amerikaanse verschijning,’ het ‘beter voordoen dan het is’ blijft een populaire pose.

Anno 2013 staat het internet vol met vrolijke, lachende mensen. Misschien heeft u weleens op Facebook gekeken of misschien wel een account. Profielfoto’s zijn met veel aandacht uitgezocht, zelfs de nonchalante, net-uit-bed looks die men neerzet. Want dit is om te laten zien hoe zijn of haar leven is: leuk, avontuurlijk, alles gaat goed. Waarom wil men zo’n beeld neerzetten? Is het omdat het leven echt zo goed gaat of om juist problemen te verschuilen? En als men dit verschuild, is dit dan omdat je het liever privé houdt of omdat anderen dit toch niet zullen begrijpen?

Afijn, er zit zeker een zeer interessant psychologisch idee achter, maar dit blijft een fotografie rubriek! Wat mij erg interessant leek was niet zozeer de uitkomst, maar wat er zou gebeuren bij de fotoshoot zelf. Hoe zouden de moeder en vader deze emotie bij zichzelf oproepen? En hoe reageren de kinderen op de vraag of ze eens heel goed en breed willen lachen? Hierbij blijkt al hoe onnatuurlijk deze emotie bij de meeste mensen is. De tanden worden stevig op elkaar gezet, alsof één seconden lijm ertussen gesmeerd is, en ogen worden groot opgezet, alsof ergens van geschrokken wordt. Vreemd maar waar: voor deze ‘hysterische’ lach moet vooral ontspannen worden. Dat blijkt best een uitdaging te zijn met twee jonge kinderen in de buurt.

“Ik zie eruit als een Nerd!” zegt de oudste van de twee en wil zijn stropdas verwijderen. Moeders is hier niet blij mee en verteld hem dat dat juist de bedoeling is. Mopperend gaat hij op een krukje zitten, maar als ik hem vertel dat hij lekker overdreven mag lachen en ik hier zelf van in de lach schiet, lijkt hij helemaal in z’n element. Ook dit is totaal niet natuurlijk, dit druipt er helemaal vanaf, maar zeker het beeld wat ik graag wilde vastleggen. De twee jochies blijken talent te hebben… natuur talent voor het faken van een echte Amerikaanse glimlach.

De set heb ik zo simpel mogelijk opgebouwd. Eén grote softbox links op de personen gericht, één snoet op de achtergrond. Een donkerblauwe achtergrond zorgt voor een huiselijke sfeer en later heb ik een ‘Bokeh’ effect toegevoegd. Bokeh komt in een later stadium uitgebreider aan bod!

Tags

BeeldFotografieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top