Skip to content

Huiswerktips #4

20 mei 20142 minute read

Wassenaar – Mijn naam is Bonnie van Moorst en ik hou me dagelijks bezig met het begeleiden van middelbare scholieren die extra ondersteuning nodig hebben bij het maken, leren en organiseren van hun schoolwerk. In de vorige columns heb ik tips gegeven voor een rustige werkplek, een goede planning en het eindexamen.

Deze keer geef ik een paar tips voor degenen die een ‘eindsprint’ nodig hebben. Moet je nog één of meerdere onvoldoendes wegwerken of heb je behoefte aan motivatie? Lees dan de adviezen hieronder eens door.

  1. Doelen stellen. Zorg ervoor dat je voor jezelf doelen stelt die niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk zijn. Als je tegen jezelf zegt dat je een 8 voor wiskunde wilt halen, terwijl je normaal gesproken met hard werken een 5 haalt, dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Als je doelen te makkelijk zijn ben je niet gemotiveerd om hiervoor te werken. Stel niet alleen lange termijndoelen (bijvoorbeeld “overgaan naar klas 3”), maar ook korte termijndoelen (“een samenvatting maken van hoofdstuk 4”). Hierdoor bereik je je doelen snel, heb je vaak een succesmomentje en ben je vervolgens weer gemotiveerd om door te gaan!
  2. Als je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren voor je huiswerk, kun je met jezelf of met je ouders een beloning afspreken voor als het af is of als je een goed cijfer hebt gehaald voor de toets. Dit kan van alles zijn: pauze, een lekker koekje, een avond niet hoeven leren, etc.
  3. Ga je het niet redden om in je eentje een voldoende te halen voor een bepaald vak? Schakel dan hulp in. Misschien kent je mentor iemand die je kan helpen, of weten je klasgenoten of ouders iemand die bijles geeft. Vaak wordt de stof veel duidelijker als je er met z’n tweeën naar kijkt.

Nog een laatste tip voor als je een bespreekgeval bent op school: laat zien dat je je best doet en zorg dat je ouders en docenten merken dat je er hard voor werkt. Wie weet doen ze dan een goed woordje voor je met de vergaderingen!

Heel veel succes!

Groetjes,
Bonnie
Huiswerkbegeleider Studiekring Wassenaar

Tags

StudiekringWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top