donderdag 09 december 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar en de volgende Burgemeester

Wassenaar - De burgemeester heeft zijn ontslag ingediend. HartvoorWassenaar heeft daar al het nodige over gezegd. HartvoorWassenaar was een verklaard tegenstander van deze Burgemeester. Daar laten we het bij. Het is een persoonlijk drama en we rekenen er op dat hij deze tegenslag snel te boven komt.

Wat nu?
Waarschijnlijk zal tijdelijk een waarnemend burgemeester wordt aangesteld, zoals ook in Voorschoten. Zij/hij wordt aangewezen door de Commissaris der Koning.
Vaak krijgt zo’n waarnemer opdrachten van de Commissaris mee. Niet altijd wordt verteld welke.
We zien drie mogelijke opdrachten:

1. Zij/Hij richt zich op herstel van het financiële huishoudboekje (Wassenaar blij).
2. Reorganiseer het ambtelijk apparaat, dat we met Voorschoten delen, zodat het beter functioneert (liefst de mislukte fusie van 4 jaar geleden ongedaan maken: Wassenaar blij).
3. Bereid voor de fusie met andere gemeentes (Wassenaar helemaal niet blij). Als de tijdelijk burgemeester van Voorschoten dat ook in Wassenaar wordt, dan is dat een duidelijk teken.

De Commissaris vindt dat je “modern” moet denken. Dat fuseren van gemeentes “modern” is. Tien jaar geleden misschien, maar inmiddels weten we dat fuserende gemeentes geen succes zijn.

Wat voor een burgemeester willen we (V/M)?

Wassenaar heeft geen behoefte aan mensen die uit de politieke banenfabriek en babbelmakerschool komen.

Wat we wel willen en echt belangrijk vinden:

• Zij/Hij heeft inhoud. En is het boegbeeld van Wassenaar. Overtuigd dat de zelfstandigheid van Wassenaar het beste is voor de Wassenaarders. Zij/Hij zou zomaar al vele jaren in Wassenaar wonen. Goede “feel” met Wassenaar en de Wassenaarders. Beschermt het groene en kleinschalige karakter.
• Mag partijloos zijn. Moet in staat zijn om op natuurlijke wijze gezag af te dwingen bij iedereen die betrokken is bij Wassenaar.
• Krachtige persoon die de belangen van de Wassenaarders voorop stelt en zich volhardend inzet. Vindt heel af en toe een foto in de krant al snel voldoende.
• In staat om het politieke proces op integere en eerlijke wijze te begeleiden. Bewaakt de lange termijn visie voor Wassenaar, en stimuleert verstandig beleid.
• Een goede manager en organisator van het ambtelijke apparaat. Weet hoe kwalitatief goed bestuur gerealiseerd moet worden.
• Zal na haar/zijn ambtsperiode worden herinnerd als een topper, omdat zij/hij altijd respect heeft gehad voor de Wassenaarders. Daar zijn we weer eens aan toe.

Als Zij/Hij hier aan voldoet, komt het goed.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans.