dinsdag 28 september 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar en Avalex

Wassenaar - Vol trots meldt het college dat in 2017 de tarieven voor de afvalophaaldienst voor Wassenaar met zo’n 15% omlaag gaan. Gesteld wordt dat dit het resultaat is van de veranderde dienstverlening, ofwel minder vaak ophalen.

HartvoorWassenaar is heel blij met de verlaging. Maar we willen er wel de juiste verklaring voor geven. We vinden ook nu weer dat het college onjuist en oneerlijk met de feiten omgaat.

De tarieven gaan omlaag omdat er een einde is gekomen aan een ongelukkig en veel te duur vuilverwerkings-contract met de Gevulei (Gemeentelijke Vuilverwerking Leiden). Dit contract liep in 2015 af en is toen vervangen door een veel goedkoper contract bij een andere partij.
Deze verlaging van de kosten gaat dus niet over “omgekeerd inzamelen” en had al in 2016 moeten worden terug gegeven aan de Wassenaarders. Dat is niet gebeurd.

We hebben een jaar lang al te veel betaald en eigenlijk hebben de Wassenaarders al vele jaren teveel betaald aan Avalex. We subsidieerden andere gemeentes. Het college was niet alert en pas in 2017 wordt dit gecorrigeerd. Samen is dit die 15%.

De verlaging in 2017 is omdat we al jaren teveel betaalden en heeft dus niets te maken met de nieuwe “service” van Avalex. De verlaging had sowieso moeten plaatsvinden, zelfs als de afvalophaaldienst precies als nu zou doorgaan in 2017.

Inmiddels is in de raad weer uitgebreid gesproken over Avalex en de “nieuwe” dienstverlening. Er worden wat pleisters geplakt en er wordt “maatwerk” (???) beloofd. Maar de service gaat van eens in de week naar eens in de twee weken.

HartvoorWassenaar was de enige die tegen het plan heeft gestemd. We hebben in een motie het college gevraagd de introductie van de “nieuwe service” voorlopig te stoppen, en een duurzame oplossing voor Avalex te zoeken.
7 van de 9 partijen waren tegen ons voorstel. In de andere gemeentes is ook veel heibel over dit project, dus we moeten nog even afwachten wat er nu uiteindelijk gaat gebeuren.

Maar wij begrijpen het niet. De service gaat omlaag, de tarieven niet. Het ongemak neemt toe. De problemen van Avalex gaan niet weg. En achteraf sorteren, zoals HartvoorWassenaar dat wil, is milieuvriendelijker dan vooraf sorteren.
En de beste uitkomst voor het milieu is toch een van de belangrijkste redenen?

Voor HartvoorWassenaar is Avalex en haar dienstverlening een zeer belangrijk verkiezingsonderwerp.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans.