dinsdag 11 augustus 2020

K Kunst & cultuur

Briljant mooi pianorecital in een druk bezocht Adegeest

Wassenaar - pianist Kiyotaka Izumi, die meermalen in woonzorgcentrum Adegeest had gespeeld, was wederom succesvol in zijn spel. Hij wist een prachtig gevarieerd klassiek pianorecital uit te voeren. Hij vertolkte voor en na de pauze werken van Tchaikovsky. De grootse gave van Tchaikovsky was volgens zijn bewonderaar Igor Stravinsky die van de melodie. In de langzame delen van zijn werken blijkt altijd weer het onuitwisbare karakter van een land dat ooit ‘Rusland’ heette. Daarna speelde Izumi werken van Durlet en Chopin. Het spel was beheerst en met een mooie touché.

Izumi's techniek is fabelachtig, hij wist de stukken voor de pauze van (Hamlet Op. 67bis, arr. K. Izumi) evenwichtig en met elan te vertolken.

Na de pauze (The Sleeping Beauty Suite (arr. K. Izumi) bracht Izumi de Slavische weemoed, passie en romantiek op zangerige wijze tot leven. Het stuk van Tjaikovsky is bijzonder: een geheel eigen bewerking uit de Sleeping beauty suite. Als geen ander wist Izumi de Sleeping Beauty te laten ontwaken. De slaapschoonheid is een ballet in een proloog en drie handelingen, die voor het eerst in 1890 werd uitgevoerd.

Tot slot speelde Izumi Scherzo Nr. 2, Op. 31 van Chopin.
Bij Izumi klonk dat poëtisch en op sterk verhalende wijze. Hij wist de aandacht vast te houden tot het einde van het concert waarna een daverend applaus van de vele toehoorders volgde. Daarna werd de pianist volgens de traditie door Jan Croon – voormalig voorzitter van de vrienden van Adegeest - met bloemen beloond. Een heel mooi Japans volkslied, dat door hem zelf bewerkt was, speelde Izumi ten slotte als toegift voor de toehoorders.
Zo kwam er een einde aan dit aantrekkelijk zondagmiddagconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest dat recht doet aan het adagium ‘geef Adegeest vleugels’.

In het gastenboek staan vele positieve reacties: waaronder "briljant pianoconcert waardoor we de arrangementen van Tchaikovsky beter hebben leren kennen . De toegift van het Japanse volklied was ook heel mooi".

Concert: pianorecital door Kyotaka Izumi. Gehoord: 12.11.2017 Adegeest Voorschoten. Het volgende concert is een kerstconcert op 10 december uitgevoerd door van
I Musici Giovani (samengesteld uit een strijkensemble en het Hofstad Jeugdorkest) en voert uit onder meer werken van Mozart, Van Weber, Vivaldi (Winter)en Corelli.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief