dinsdag 28 september 2021

R Rubrieken

Fusie is illusie (7) Emotie mag niet

Wassenaar - Vraag een willekeurige dorpsgenoot wat hij of zij vindt van Wassenaar als woonplaats. Je krijgt antwoorden waarin zinsneden als: “prettig wonen”, “genieten van een groene omgeving“, overzichtelijk en kleinschalig”, “strand lekker dichtbij”, “mooie en uitgestrekte duinen en landgoederen”, “geen grotestadsproblematiek”. Kortom, antwoorden die vaak te herleiden zijn naar de kwaliteit van ons woon- en leefgenot.

Sommige politieke autoriteiten kwalificeren al deze argumenten als emotioneel. En emotionele argumenten horen volgens hen geen deel uit te maken van de overweging of een gemeente al of niet zelfstandig mag blijven. Voor deze autoriteiten gelden slechts de harde rationele argumenten op het gebied van financiën, efficiëntie, schaalvergroting, slagkracht en bestuurskracht. Zoals tegenwoordig ook gebruikelijk in ons onderwijs en onze gezondheidszorg. Alsof je organisaties als gemeenten, onderwijsinstellingen en zorginstellingen, die zich hoofdzakelijk richten op dienstverlening, kunt vergelijken met staalfabrieken, transportondernemingen of gerobotiseerde assemblagebedrijven.

Zeggen inwoners dat zij affectie met hun dorp hebben, dat het wonen in hun dorp “iets bij hen doet en veel voor hen betekent”, dan vegen deze politieke autoriteiten dit soort argumenten met een minzame glimlach van tafel als zijnde “emotioneel”, voor de discussie niet relevant. Dan hoor je weer het bekende debatcliché: “je moet je beperken tot de inhoud”. De inhoud? Hebben zaken die volstrekt niets te maken hebben met de harde rationaliteit dus geen inhoud? U geniet van het leven in een kleinschalige gemeenschap. U kent veel dorpsbewoners, veel verenigingen. U kent uw gemeentebestuurders. U geniet van de duinen, polders, strand. Wassenaar is uw dorp en u wilt dat dat zo blijft. Maar volgens sommige politieke autoriteiten is dit allemaal “emotie” en niet ter zake doend als het gaat om argumenten tegen fusie.

Wassenaar heeft om wat zij is een functie in de steeds voller wordende Randstad. Ook mensen uit steden om ons heen waarderen Wassenaar als ‘een oase in de Randstad’. Dat heeft Wassenaar op eigen kracht zelf bereikt en waarom zouden we dat zonder fusie niet kunnen behouden?

Emotie bij behoud van een zelfstandig Wassenaar? Daar is niets op tegen.
Alleen met zijn allen kunnen we Wassenaar zelfstandig houden. Zend rechtstreeks een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met bijvoorbeeld de tekst: Ik ben voor behoud van de zelfstandigheid van Wassenaar.
Zie voor meer info onze website : https://wassenaarzelfstandig.nl

Enkele verontruste burgers,
John Borking, Ekko Krol, Norman Schreiner, Jan de Haan, Laurens Rijksen, Peter ten Arve, Klaas van der Peol, Wiel Peters