vrijdag 24 september 2021

R Rubrieken

Drugs: brief van een ervaringsdeskundige

Mijn naam is Gerda van der Lande. Onlangs las ik een artikel van het Trimbos-instituut met als titel: 'Is er sprake van normalisering van drugsgebruik' geschreven door Ferry Goossens op 28 augustus 2019. Aan het einde van dat artikel schreef hij: "als de vraag is 'worden er door meer mainstream uitgaande jongeren en jongvolwassene tussen de 18 en 35 jaar meer partydrugs gebruikt (zoals Ecstasy) en/of is het gewoner voor hen om over drugs te praten dan ongeveer 10 tot 15 jaar geleden?' dan durven wij die vraag wel met ja te beantwoorden."

Omdat ik als geen ander weet wat er gebeurt als je aan drugs begint, wil ik toch graag nog een keer mijn verhaal vertellen. Omdat ik zelf ernstige gezondheidsproblemen heb, heb ik aan Joanna Kluessien, de vroegere directrice van Narconon in Zutphen gevraagd om dit te sturen naar zoveel mogelijk media met het dringende verzoek dit verhaal te plaatsen want ik weet als geen ander waar ik over praat. Ik wil namelijk al het mogelijke doen om te helpen voorkomen dat meer jongeren aan drugs beginnen. Ikzelf kan door mijn gezondheidsproblemen geen interviews meer geven zoals ik dat vroeger deed, maar eventuele vragen kunt u wel doorspelen naar Joanna, telefoonnummer 06 22110215.Alvast bedankt voor uw medewerking. Gerda van der Lande

Ik ben jarenlang af en aan verslaafd aan drugs. NIEMAND had van mij verwacht dat ik heroine zou gaan gebruiken met ALLE gevolgen van dien. Ik was een braaf meisje uit Brabant met alles mee in het leven.

Toen mijn verloofde overleed aan een overdosis besloot ik om in samenwerking met Narconon in Zutphen mijn verhaal te gaan vertellen, zodat kinderen en ouders te weten komen WAAROM drugs zo gevaarlijk zijn in jouw leven en het leven van je familieleden kapot maken als je eraan begint.

Synthetische drugs zijn mijns inziens de gevaarlijkste drugs van nu. Scheikundigen passen hun formules aan aan de wet en wat vandaag verboden is is morgen legaal. Deze drugs zijn dus goedkoop en overal verkrijgbaar. Bij voorbeeld Crystal Meth waarvan de effecten 10 keer erger zijn als die van amfetamine, heel verslavend is en heel goedkoop. Al deze synthetische drugs veroorzaken onomkeerbare hersenbeschadiging.

Ouders, denk NOOIT: ' mijn kind doet dat niet!' Drugs zijn overal en het assortiment groeit en groeit. Drugs is de tweede grootste handel in de wereld, op mensenhandel na. Zij zien er heel onschuldig uit en een tiener kan onmogelijk beseffen wat de impact kan zijn van dat ene pilletje of dat beetje poeder.

Daarom is goede drugsvoorlichting door ervaringsdeskundigen ook zo belangrijk.
.
Mvg