dinsdag 16 augustus 2022

K Kunst & cultuur

Bibliotheekpraatje met Mariska Koning

Een bibliotheekpraatje met Mariska Koning. 

Wie ben je?

Mariska Koning

Wat doe je bij de bibliotheek?
Ik ben directeur.

Ben je nog aan het werk in de bibliotheek?
Ja, ik probeer zoveel mogelijk te komen. Maar de kinderen zijn thuis en daardoor gaat dat niet altijd. Mijn zoon van 17 redt zich wel, maar onze tweeling van 8 kan niet alleen thuis blijven en heeft ook hulp nodig bij het digitale huiswerk. Mijn man en ik proberen onze werktijden buiten de deur zo goed mogelijk te verdelen

Hoe is het je de afgelopen weken vergaan?
Van tevoren dacht ik, wat heerlijk, even minder gejaagd leven. Maar dat bleek een utopie… De combinatie van thuis werken en de kinderen begeleiden, vind ik een uitdaging. Gelukkig vind je uiteindelijk weer meer ritme en structuur, en dat is fijn. Tegelijkertijd is het ook knus en gezellig, meer met elkaar en de kinderen om je heen.

Wat mis je in deze tijd van coronamaatregelen?
Wat ik mis is de vrijheid, rust, en de gezelligheid van afspreken met vrienden en familie. Tegelijkertijd geniet ik van het toch minder gejaagde leven, de ruimte die er toch is om dingen op te pakken. ‘Never waist a good crisis’; fijn om deze tijd te benutten. Zo ben ik aan het sportvasten om in deze periode wat kilo’s kwijt te raken. Ik ben dankbaar dat we gezond zijn, dat ons werk doorgaat, voor ons ruime huis. Dankbaar dat ik niet eenzaam hoef te zijn. En wat een geluk dat de zon zoveel schijnt, dat is toch echt een wonder zo direct na de stormen van februari!

Heb je een leuke lees-, kijk-, of luistertip voor anderen?
Ik ben bezig met een opleiding tot vitaliteitscoach en daarvoor heb ik een inspirerend boek gelezen: ‘De levenscode’ van Albert Sonnevelt. In dit boek staan wonderlijke gesprekken met vitale bejaarde ouderen, voorzien van tips, testjes en adviezen voor het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Wat neem je mee als deze crisis voorbij is? Wat ga je anders doen?
Ik ben ervan overtuigd dat deze pandemie ons niet voor niets overkomt. De wereld staat in brand en het kan zo niet langer doorgaan. Naast alle ellende komen er mooie dingen naar boven: meer zorg voor elkaar, meer saamhorigheid, een schonere lucht, bewuster leven, meer waardering voor beroepen die er toe doen. Ik ga proberen hier iets van vast te houden, en hoop dat als iedereen dat doet, de wereld een beetje mooier wordt,